Мање комуналне таксе за фондације, фотографске радње и ауто-школе

nezavisne.com
Мање комуналне таксе за фондације, фотографске радње и ауто-школе

Бањалука - Новом одлуком о комуналним таксама велики број организација цивилног друштва, као и бројна предузећа биће у повољнијем положају, саопштено је из Одјељења за привреду у Градској управи Бањалука.

Према приједлогу одлуке која ће бити на дневном реду на сједници Скупштине града 10. априла, драстично је смањена комунална такса.

Раденко Комљеновић, начелник тог одјељења, истиче да су се на ове промјене одлучили након што је уочен проблем високе комуналне таксе за непрофитна и хуманитарна удружења, као и удружења која пружају социјалне услуге.

Према новој одлуци, удружења која окупљају лица с инвалидитетом, удружења која у партнерству са градом и уз подршку Центра за социјални рад пружају социјалне услуге својим корисницима те непрофитна удружења хуманитарног карактера плаћаће комуналну таксу 40 КМ, умјесто досадашњих 360 КМ, што је девет пута мање.

“Комунална такса је до сада била 360 КМ и за остале организације цивилног сектора, односно НВО, удружења грађана и фондације, а убудуће ће за годишњу комуналну таксу издвајати 150 КМ”, рекао је Комљеновић.

Олакшице су уведене и за самосталне аутопревознике, којима је такса са 360 КМ смањена на 260 КМ, као и фотографске радње и ауто-школе, које ће плаћати 150 КМ.

Истом одлуком 60 КМ плаћаће предузетници који обављају пољопривредну производњу и културно-умјетничка друштва. До сада, и они су плаћали комуналну таксу 360 КМ.

Истовремено, овом одлуком се укида плаћање комуналне таксе за привреднике који на сопственим возилима рекламирају своје производе.

Мирослав Субашић, секретар Удружења грађана “Мозаик пријатељства”, поздравио је ову одлуку и казао да ће са смањењем комуналних такси ово удружење моћи више уложити у храну и потрепштине за најсиромашније.

Сњежана Благојевић, координатор Удружења грађана “Здраво да сте”, рекла је да су и до сада редовно измиривали своје комуналне таксе, те да ће нове олакшице помоћи њиховој самоодрживости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана