Ljepote Vrbasa upoznali iz čamca

Nebojša Tomašević
Ljepote Vrbasa upoznali iz čamca

Banjaluka - Nestvarne ljepote kanjona Vrbasa, spuštanje niz brzake i slapove očarali su učesnike druge turističke rafting regate od Krupe na Vrbasu do Karanovca.

Vožnja sa 20 gumenih plovila nije ostavila ravnodušnim 120 učesnika. Atmosferu od prvog momenta je upotpunila divna priroda koja je mamila poglede na sve strane. Ljepote Vrbasa oduševili  su mnoge koji će, kako rekoše, još dugo pamtiti ovu avanturu. Rafting i  spuštanje na divljim vodama, kakav je Vrbas u pojedinim dijelovima, kažu mnogi učesnici regate, predstavlja uzbudljivu promjenu svakodnevice.

- Prvi put sam na raftingu i oduševljen sam. Svidjelo mi se druženje u čamcu, timsko veslanje kroz brzake, ali i adrenalin koji smo osjetili kada smo prolazili kroz kanjon. Ovakvo avanturističko iskustvo moraću ponoviti - kazao je učesnik regate Stefan Marjanović.

Nezaboravni izlet organizovao je Rafting klub “Kanjon” u saradnji s kompanijom “Koka Kola” i gradom. Spuštanje niz 14 kilometara dugu stazu trajalo je oko tri sata, a tmurno i oblačno vrijeme nije uspjelo da pokvari atmosferu. Ni hladna voda Vrbasa nije spriječila nekolicinu učesnika da u trenucima kratih predaha od veslanja zapliva na mirnijim dijelovima vodotoka. Bezbjednost učesnika bila je na najvišem nivou, a prije samog spuštanja svima je podijeljena zaštitna oprema i neoprenska odijela. Svaki čamac imao je kapetana, skipera koji su učesnike regate upoznali s osnovama raftinga, a zatim ih poveli u nezaboravno spuštanje.

Predsjednik Rafting kluba “Kanjon” Aleksandar Pastir istakao je da je najbitnije da je regata protekla bezbjedno i da se nada da će ovo postati tradicija sa što većim brojem učesnika iz godine u godinu.

- Pokazali smo da nakon godina promocije i organizacije sportskih takmičenja napokon ulazimo u porodicu turističkih regata koje su izuzetno popularne - kazao je Pastir.

Među brojnim rafterima bila je i načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Natalija Trivić. Ona je istakla da je ova regata upisana u kalendar turističkih manifestacija grada te da je cilj Gradske uprave razvoj ovakog vida turizma.

- Rijeka Vrbas je nepresušan izvor adrenalina i avanture, te turistički proizvod koji je primamljiv za sve ljude, naročito one koji dolaze iz regiona - kazala je Trivićeva.

Osim brojnih gostiju u turističkoj regati učestvovali su i pripadnici Rafting kluba “Jajce”, Oružanih snaga BiH i predstavnici brojnih medija.

Čista rijeka

Turistička rafting regata održana je u okviru inicijative “Čist Vrbas” koja se realizuje već nekoliko godina. U prethodnim danima očišćeno je korito i priobalje Vrbasa od Bravnica do Jajca i korito Plive, od Ljoljića ka Jezeru. Prikupljeno je oko 3,5 tone otpada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana