Лакше стицање знања уз подршку града

Дејана Братић
Лакше стицање знања уз подршку града

Бањалука - Градоначелник Игор Радојичић уручио је јуче десет рјешења о стипендирању студената дефицитарних занимања. То су прва од укупно 361 рјешења, колико ће бити стипендирано студената.

- Град сваке године, поред ученика основних и средњих школа, финансијски подржава и студенте. Годишње за ученике  средњих школа и студенте из градског буџета буде издвојено 1,6 милиона КМ. У посљедњих шест година високо стручно образовање подржано је са више од 3,5 милиона КМ. На овај начин желимо да мотивишемо студенте по три основа: по основу успјеха, социјалног статуса и дефицитарних занимања - казао је Радојичић.

Према његовим ријечима, највише пријава за стипендије стигло је по основу социјалног статуса.

- Оно што треба посебно истаћи је то да је по основу  успјеха стипендију добило више од 100 студената - истакао је Радојичић.

Студент електротехничког факултета Милан Млађен није крио задовољства што ће убудуће од града добијати финансијску подршку за образовање. 

- Нама студентима стипендија много значи јер у материјалном смислу олакшава учење. Она је својеврсна подршка младим људима и награда за уложен труд и рад - казао је Млађен.

Додао је да је захвалан Градској управи и да ће након завршетка студија оправдати указано повјерење и допринијети развоју  Бањалуке.

- Град брине о студентима, али и мисли о оспособљавању будућег стручног кадра, за који ће се, вјерујем, наћи мјеста за запошљавање, како у Бањалуци, тако и у Републици Српској - истакао је Млађен.

Начелник Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт Драган Бањац истакао је да су средства обезбијеђена у буџету града и да је завршен сав административни посао у вези са стипендијама у овој школској и академској години.

 - Обрађено је више од 1.500 пријава за стипендије и обезбијеђено у буџету 1,6 милиона КМ за ту намјену. У наредних годину дана не би требало да буде проблема у редовној исплати средстава - рекао је Бањац.

По студенту од 130 до 250 КМ

Мјесечна стипендија по основу успјеха и социјалног статуса износи 130 КМ, а за дефицитарна занимања 250 КМ.

- По основу социјалног статуса стипендију ће остварити 232, по основу успјеха 108 и по основу дефицитарног занимања 21 студент - рекао је градоначелник Радојичић.

За академску 2018/2019. годину дефицитарна занимања су: математика и информатика (наставни смјер), физика (наставни смјер) и електроника и телекомуникације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана