Квар “заковао” подигнуту рампу у Рамићима

nezavisne.com
Квар “заковао” подигнуту рампу у Рамићима

Бањалука - Док је бањалучким насељем Рамићи у недјељу навече тутњао теретни воз, рампа на пружном прелазу била је подигнута, што је шокирало возаче, док надлежни поручују да је за све крив квар, који је убрзо и отклоњен.

Слични инциденти у протеклим мјесецима биљежени су у Залужанима, али се проблем “преселио” на неколико километара удаљен прелаз, с тим што сада радник није заборавио да ради свој посао, већ је заказала техника.

“На пружном прелазу у Рамићима радник је до сада спуштао рампу. Зашто то није урадио у недјељу навече, око 18.15, стварно не знам”, прича за “Независне” возач, који нас је замолио да му не наводимо име. По његовим ријечима, овакви инциденти могу бити и те како озбиљан безбједносни проблем.

 ”То је заиста непрофесионално од стране радника 'Жељезница РС'“, напомиње овај возач.

Међутим, из “Жељезница РС” поручују да је у питању технички проблем, односно да је рампа била подигнута због квара. Ни друмски ни жељезнички саобраћај, увјеравају, није био угрожен.

“Машиновођама је издат налог да заустављају возове прије наиласка на тај путни прелаз”, наглашавају из “Жељезница РС”.

Информацију о ситуацији у Рамићима од “Жељезница РС” јуче су затражили и из Министарства саобраћаја и веза Републике Српске.

“У питању је механички квар на погону за ручно постављање браника пружног прелаза, који је отклоњен по пријави квара дежурној екипи и браник је доведен у исправно стање”, рекли су за “Независне” из Министарства саобраћаја и веза РС.

У вријеме трајања квара, како су такође додали, саобраћај преко тог пружног прелаза био је регулисан у складу са прописима, чиме није дошло до угрожавања безбједности учесника у друмском саобраћају.

“Из Управе предузећа потврдили су да ће у случају евентуалне одговорности запослених у 'Жељезницама Републике Српске' они бити адекватно санкционисани”, поручују из Министарства саобраћаја и веза РС.

Подсјетимо, много учесталији проблеми до сада су биљежени на пружном прелазу у Залужанима, гдје рампа у тренутку проласка воза није била спуштена 1. новембра, и то зато што је радник задужен за њено спуштање напустио радно мјесто.

Управо на том пружном прелазу и 28. октобра рампа није спуштана у моментима наиласка возова, и то због радника “Жељезница РС” који се - није појавио на послу.

Из “Жељезница РС” тада су рекли да се радник који је требало да преузме смјену није појавио нити обавијестио надлежне, због чега је против њега покренут дисциплински поступак.

Један радник “Жељезница РС” је, подсјетимо, у јуну прошле године “заборавио” да спусти рампу у Залужанима, а могућу трагедију спријечио је машиновођа након што му је наложено да композицију заустави, што је и учинио испред прелаза.

На истом прелазу сличан инцидент забиљежен је и у марту прошле године, када је рампа била подигнута, а воз пролазио пругом. Тада су из ЖРС тврдили да се рампа није спуштала због квара који је изазвало возило страних регистарских таблица које је ударило у механизам и оштетило рампу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана