Крпељи вребају из траве и са дрвећа

Вања Гајић
Крпељи вребају из траве и са дрвећа

Бањалука - Топли прољећни дани донесе и најезду инсеката попут крпеља који су опасни по здравље људи јер преносе разне болести. Због тога је препорука да становништво и њихови кућни љубимци, најчешће пси, треба да се заштите хемијским препаратима од ових напасника.

Ови инсекти вребају са свих страна а најчешће из траве и са дрвећа па је послије сваког боравка у природи препорука да се прегледа сопствено тијело да нема случајно неких израслина попут бена који никад ниси били на мјесту гдје је нађен. То указује да је у питању крпељ. Одмах је потребно потражити помоћ љекара. У Дому здравља кажу да је у протеклих неколико дана већ било случајева угриза крпеља и додали да у наредном периоду очекују повећан број пацијената.

- Након уједа крпеља појављује се црвенило и свраб, затим су могући болови у мишићима и зглобовима, повишена температура и повраћање. У таквим случајевима треба се јавити љекару да се крпељ у потпуности одстрани, јер у противном могу настати компликације. Неким пацијентима се прописује и терапија лијечења антибиотицима - истакла је специјалиста опште медицине доктор Јованка Вижинтин.

Ови инсекти су веома опасни, јер преносе тешке болести попут лајмске грознице, запаљења мозга и можданих овојница, зглобова и периферних нерава.

- Одстрањивање крпеља треба да се уради без чупања, гњечења, кидања и то када се напије довољно крви јер је тада најпогоднији за вађење. Усљед недостатка кисеоника он може да изађе сам, па га не треба увртати или бушити. Крпељ треба извадити пинцетом, хватањем рилице, што ближе кожи, а након тога дезинфиковати мјесто на ком је био убод. Не примјењивати никаква средства преко инсекта, јер га то може иритирати и навести да у крв пусти секрет у ком се налази бактерија - казала  је Вижинтинова.

Препорука људима је да избјегавају подручја гдје се налазе ови инсекти, ношење прикладне одјеће и обуће за боравак у природи.

- Најбоље је избјегавати одјећу тамних боја на којој се крпељ теже уочава и материјала попут вуне. Треба избјегавати провлачење кроз грмље и лежање на трави. При повратку из природе треба пресвући одјећу и пажљиво прегледати тијело уз помоћ огледала или друге особе да би се могли погледати и неуочљиви дијелови тијела - казала је Вижинтинова.

Дезинсекција

Запрашивање комараца и креља је обавеза локалне самоуправе која је прописана законом. Дезинсекција се врши  два пута годишње и то на подручју цијеле Републике Српске. Углавном се траже повољни временски услови за уништавање инсеката а то углавном током топлијих периода године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана