Креће трансформација Радничког универзитета

Весна Поповић
Креће трансформација Радничког универзитета

Бањалука - Трансформација Радничког универзитета у центар за преквалификацију и доквалификацију радника за занимања која недостају на тржишту рада требало би да буде завршена до краја године.

Потврдио је то градоначелник Игор Радојичић по завршетку сједнице Скупштине града на којој је прихваћена одлука о расписивању конкурса за избор директора Радничког универзитета, јер је досадашњем истекао мандат.

- Истовремено радимо и на трансформацији те установе која би требало да буде нека врста центра за преквалификацију и доквалификацију радника јер је садашњи концепт превазиђен - казао је Радојичић. 

Нагласио је да на тржишту недостаје све више различитих радних профила.

- Приватне компаније нису у стању нити треба да се баве школовањем кадрова. Постоји потреба да се нови центар бави додатним програмима за занимања која недостају из области грађевинарства, електромашинских грана, те ИТ сектору - рекао је Радојичић.

Сматра да би до краја године требало да буде готов нови концепт организације овог центра, те приједлози одлука које би требало то да дефинишу. Напоменуо је да је Скупштина у уторак усвојила Нацрт стратегије културе, те да ће о томе бити организована јавна расправа у наредних 30 дана.

- Ова стратегија је предуслов за апликацију Бањалуке за Европску престоницу културе и до јесени требало би да буде припремљен образац кандидатуре града - рекао је Радојичић.

Првог дана засједања, у уторак, прихваћен је Програм рада градске Туристичке организације, а Радојичић је рекао да је ТОБЛ само једна од организација ради на развоју туризма у граду.

У току засједања десет приједлога за именовање чланова школских одбора из реда представника локалне заједнице није добио потребан број одборничких гласова, већина одборника је била уздржана. Предсједник Скупштине града Зоран Талић је рекао да су одборници тако гласали јер су вјероватно сматрали да приједлози нису квалитетни.

- За један број школских одбора није било пријављених суграђана на конкурсе. Сада имамо и неколико оних који нису добили потребну већину - казао је Талић и додао да се иде у ново расписивање конкурса.

Статут града

Коментаришући раније изјаве представника клуба "Слобода" који су рекли да Статут града дискриминише Бошњаке и Хрвате, те да ће тражити његово поништење ако га прихвати Скупштина Зоран Талић је рекао да тај клуб не може тражити поништење, већ само процјену одређених чланова.

- Исто су прије десет година тражили посланици СДА у Народној скупштини РС, да се Уставу уведе посебан статус за Бошњаке па су посланици из реда српског народа то одбили. Онда нам долази такав захтјев партије која је регистрована као српска - казао је Талић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана