Конгресни туризам шанса за развој Бањалуке

Весна Поповић
Конгресни туризам шанса за развој Бањалуке

Бањалука - Мјешавина различитих стилова, култура и традиција привлачи све већи број посјетилаца, а град на Врбасу види шансу и у развоју конгресног и бањског туризма.

Рекао је то јуче градоначелник Игор Радојичић на отварању дводневне Међународне конференције туризма и инвестиција Бањалука 2018. Циљ ове конференције, која је окупила више од 150 учесника, јесте унапређење туристичке привреде Бањалуке, довођење инвеститора, те брендирање града.

- У току љета очекујемо усвајање регулационог плана у коме је предвиђено да уцртамо мултифункционалну дворану која би се користила за конгресе, конференције и концерте. Надам се да ћемо до краја септембра или почетком јесени имати завршено идејно рјешење. Резултат тога биће тражење стратешког партнера за градњу дворане, али и хотела високе категорије. Захваљујући томе бисмо могли да организујемо знатно више конгреса и конференција, што сада нисмо у могућности јер немамо адекватан простор - рекао је Радојичић.

Додао је да могућност за развој туризма одстоји у унапређењу бањског туризма.

- Надам се да ћемо ове године ријешити статус бање у Српским топлицама која је сада ван функције и омогућити поновни развој бањског туризма у граду - рекао је Радојичић.

Истакао је да је број посјета туриста у посљедње три године порастао за 20 одсто.

- Највише их долази због авантуристичког туризма, те због бројних фестивала и културних догађаја - рекао је Радојичић.

Начелница Одјељења за културу, туризам и социјалну политику Наталија Тривић казала је да је циљ конференције, с једне стране, да окупи људе који би могли да инвестирају у развој туризма у граду.

Стручњак за брендирање градова Драган Луковић је рекао да је веома битно за сваки град да изгради свој бренд и да направи стратегију привлачења туриста.

- То није трошак већ дугорочна инвестиција. Уколико се она на прави начин реализује, може донијети промјену имиџа града и повећање броја туриста - навео је Луковић.

Директор туристичке агенције “Гуиделине” Александар Пастир је рекао да је Бањалука у посљедњих 15 година успјела да постане дестинација за авантуристички туризам.

- Уз велики напор града и различитих удружења успјели смо да очистимо корито Врбаса и изградимо инфраструктуру за рафтинг, те кајак-кану такмичења међу којима је и ноћна стаза за рафтинг. Осим тога, Бањалука је била домаћин бројних међународних такмичења - казао је Пастир.

Казао је да у граду одстоји велика потреба за смјештајем и то у бунгаловима и камповима.

- Потенцијално мјесто за инвестирање је камп Крупа на Врбасу гдје планирамо да изградимо бунгалове капацитета 150 кревета. Друго интересантно мјесто за потенцијалне инвеститоре јесте рафтинг центар у Карановцу гдје има још слободних простора за градњу - навео је Пастир.

Учесници

Међународна конференција туризма окупила је учеснике из Републике Српске, БиХ, Србије, Хрватске, Белгије, Русије и Велике Британије.

- То је најбољи показатељ значаја и пажње коју је добила конференција овог типа - казала је директорица Туристичке организације Бањалука Ирена Радојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана