Колективни одмор у бањалучким вртићима на поправном

Весна Поповић
Колективни одмор у бањалучким вртићима на поправном

Бањалука - Са дневног реда јучерашње сједнице Скупштине града повучена су два документа Центра за предшколско васпитање и образовање јер садрже нетачне податке, а присутне су и примједбе на рад актуелног руководства.

Потврдио је то градоначелник Игор Радојичић у паузи засједања и додао да је извјештај о раду ове установе за  2017/2018. и план рада за 2018/2019. годину вратио на дораду.

- Имали смо примједбе на садржину четири документа, односно два регулациона плана и два из Центра, те смо одлучили да те документе повучемо и коригујемо. У документима Центра има низ података који нису тачни, од садржаја, броја реконструкција, времена, датума и слично, а на које су имали примједбе одборници. То су званични документи и у њима се не могу пласирати нетачне информације - навео је Радојичић.

Додао је да, поред овог проблема, постоје и потешкоће у комуникацији са руководством Центра, те да се много одборника жалило на неке њихове одлуке.

- Имали смо примједбе грађана на премјештање васпитача и прошле и ове године и то је једна од тема о којима разговарамо. Међутим, примједбе града које су се тога тицале руководство Центра није прихватало. Ти послови јесу у њиховој надлежности, али не мора значити да су радили добро - прецизирао је Радојичић.

На питање да ли је могућа смјена актуелног директора, Радојичић је одговорио да није дошло до те степенице.

- Било је неких спекулација, али овдје се ради о примједбама на поједине активности и мислим да се оне могу превазићи - навео је Радојичић.

Разматрана је и измјена одлуке о комуналном реду по којој  сагласност на помјерање цијена комуналних услуга даје Скупштина града, а не градоначелник.

- То представља усклађивање са Законом о локалној самоуправи из 2016. године. Схватили смо да имамо проблем са ранијом одлуком која је била на снази само неколико мјесеци и сада исправљамо грешку. У међувремену нису доношени акти у вези са тим питањем који би проузроковали проблем - казао је Радојичић.

Потпредсједник Скупштине града и кадар СП-а Милан Милаковић рекао је да су са дневног реда скинуте одлуке Центра, на чијем челу је кадар те партије, због техничких грешака, а не због круцијалних ствари.

- Мислим да неће доћи до смјена и распакивања коалиционог споразума - казао је Милаковић.

Одборник "Слободе" Миленко Јаћимовић рекао је да су они у фебруару упозоравали да одлука о комуналном реду није у складу са Законом и Уставом РС.

- Упутили смо иницијативу Уставном суду РС да оспоримо ту одлуку из фебруара. Ова корекција иде због упозорења судија Уставног суда РС да ће одлука из фебруара бити оспорена - казао је Јаћимовић.

Током разматрања одлуке о комуналном реду дошло је до вербалног препуцавања одборника ПДП-а Драшка Станивуковића и предсједника Скупштине града Зорана Талића око Талићевог досадашњег рада и ставова док је био одборник и на садашњој функцији. Док је износио свој став, одборница Полиграфа Татјана Чичић-Оџаковић је наводно рекла Станивуковићу да је "надобудни магарац". Станивуковић је након тога тражио да се Скупштина изјасни о повреди пословника, а гласање је показало да одборници не дијеле то мишљење. +++

Ковачевић у СНСД-у

Зоран Талић је на почетку засједања градског парламента саопштио да је одборник СП-а Мишо Ковачевић напустио ову странку и да ће политичко дјеловање наставити у клубу СНСД-а. СП је остао са два одборника, док се СНСД-ов клуб проширио на 13. Преостала два одборника СП-а у Скупштини су Милан Милаковић и Дарко Милошевић.

Милаковић је рекао да Ковачевићу жели пуно среће у политичком раду.

- СП је на протеклим изборима имао раст од 60 одсто у Бањалуци, што значи да народ препознаје политику СП-а -  навео је Милаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана