Кастел у центру археолошких истраживања

Срна
Кастел у центру археолошких истраживања

Бањалука - “Примјена савремене методологије у археологији” је пројекат који ће од понедјељка до 5. априла бити реализован на локалитету бањалучке тврђаве Кастел, а у исти су укључени Музеј Републике Српске у сарадњи са Друштвом археолога Републике Српске, Центром за нове технологије “Виминацијум” Београд, те Републичким заводом за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске.

“Пројекат је суфинансиран јавним конкурсом за суфинансирање пројеката културног и умјетничког стваралаштва града Бањалука за 2018. годину. Пројектом је предвиђено снимање локалитета Кастел геофизичким методама које ће омогућити увид у стање локалитета, тј. дати преглед ситуације потенцијалних археолошких локација за ископавање неинвазивном методом”, саопштено је из Музеја Републике Српске.

Како су појаснили из ове институције, паралелно ће бити урађено чишћење темеља у дворишту II, које ће довести до веће видљивости археолошког непокретног добра, чиме ће се повећати и интересантност комплетне локације Кастела у туристичке сврхе.

”Чишћење ће вршити стручњаци Музеја са помоћним особљем које ћемо по потреби ангажовати, али ће бити потребно организовати одвожење непотребних наслага и отпада”, рекли су из Музеја, додајући да је цијела реализација замишљена као процес едукације средњошколаца и студената новим технологијама, али и људи запослених у републичким и градским институцијама које се баве културним насљеђем, као и невладином сектору.

Стога ће, кажу даље из Музеја Републике Српске, поред организованих предавања на локалитету Кастел за средњошколце и студенте бити организована и два јавна предавања у Музеју Републике Српске.

-Прво предавање биће одржано у уторак, 26. марта, у 19 часова у Музеју РС, када ће бити презентован план рада на Кастелу, а по завршетку реализације друго предавање изложиће добијене резултате током десетодневног рада”, прецизирали су из Музеја РС.

Иначе, на мјесту тврђаве Кастел раније су пронађени бројни остаци и предмети из времена Римског царства. Највјероватније су прво утврђење (Кастра) саградили Римљани у другом вијеку. Кастра се налазила у граничном појасу између двије немирне илирске провинције Далмације и Паноније. Припадала је тадашњој Далмацији, као њен најсјевернији дио. Ово утврђење се могло налазити у југоисточном дијелу данашње тврђаве Кастел, гдје су се свакако налазиле и управне зграде, док су цивилни садржаји вјероватно били распоређени сјеверозападно од војног логора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана