Кастел добија туристичку сигнализацију, историја на двојезичним таблама

nezavisne.com
Кастел добија туристичку сигнализацију, историја на двојезичним таблама

Бањалука - Најстарији историјски споменик у граду - тврђава Кастел, и неки његови објекти добиће двојезичне туристичке информативне табле.

Према пројекту, требало би да буде постављено 12 табли с илустрацијама и описом локација на каменој тврђави.

На овај начин многобројни туристи који посјећују град на Врбасу сазнаће више о овом културно-историјском споменику, који датира још из трећег вијека.

Младен Шукало, самостални стручни сарадник у Туристичкој организацији града, казао је да би ово био само пилот пројекат, који би се у будућности могао наставити реализовати и на другим туристичким мотивима града.

“Двије информативне туристичке табле биле би постављене на двјема улазним капијама тврђаве Кастел, које би обухватале опште информације о Кастелу”, појаснио је Шукало.

Преосталих десет табли било би постављено на појединим занимљивим локацијама на тврђави Кастел, као што су римска базилика, римски миљоказ те римски саркофаг.

“Тврђаву Кастел посјећују многи туристи и без туристичког водича, и незаобилазно је мјесто приликом туристичких посјета граду. На овај начин туристи би сазнали више информација о овом културноисторијском споменику”, додао је Шукало.

На овом занимљивом пројекту требало би да раде стручни консултанти, а почеће га реализовати чим буду обезбијеђена средства за њега.

“Кастел се полако обнавља из године у годину. Одређене његове локације сада немају никакав значај и нису обиљежене, а циљ овога је да тврђава буде садржајнија и интересантнија за туристе који ову локацију посјећују”, истакао је Шукало.

Наталија Тривић, начелница Одјељења за културу, туризам и социјалну политику, казала је да сваки град треба да има туристичко обиљежавање локалитета, а посебно оних у области културе.

“Из тог разлога приступило се тражењу рјешења да се поставе табле с описима одређених дијелова и садржаја тврђаве Кастел, као својеврстан историјски путоказ туристима који обилазе ово мјесто”, казала је Тривићева.

Грађани сматрају да овај историјски локалитет заслужује да буде означен туристичком сигнализацијом јер, како кажу, поред њега многи често пролазе, а мало ко зна његову историју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана