Izradom rukotvorina vraćaju dostojanstvo

Brankica Smiljanić
Izradom rukotvorina vraćaju dostojanstvo

Banjaluka - Žene koje je nemaština natjerala da se hrane na kazanu kuhinje “Obrok ljubavi” uskoro bi trebalo da počnu raditi u šivaonici Udruženja “Mozaik prijateljstva”, a u planu je i otvaranje prodavnice koju će krasiti njihove rukotvorine.

Iz ovog humanitarnog udruženja su naveli da su stid i nelagodnost prvo što građani koji dođu u njihove prostorije osjećaju, zbog čega su željeli to da promijene.

- Nelagodnost koju mladi i zdravi osjećaju, a nemaju šta da jedu, najviše nas je pogodila, pa smo razmišljali na koji način da im pomognemo. Tako smo došli na ideju da otvorimo šivaonicu u kojoj bi korisnici naših usluga pokazali svoja umijeća - naveli su iz “Mozaika prijateljstva”.

Sekretar ovog udruženja Miroslav Subašić rekao je da je glavni cilj svih akcija koje sprovodi ovo udruženje da se vrati dostojanstvo sugrađanima.

- Jedan od ciljeva udruženja jeste da ovo postane socijalno preduzeće koje će pomagati ugroženim ljudima. Posebno smo ponosni na našu akciju u okviru koje bi trebalo da počne sa radom šivaonica za sitne popravke odjeće, gdje će početi da radi nekoliko žena koje se hrane u našoj kuhinji “Obrok ljubavi” - kazao je Subašić.

Dodao je da je ovo odlično spajanje ugodnog sa korisnim, te da je za ove žene izuzetno važno da doprinose društvu.

- Ove industrijske mašine za šivanje su veoma skupe i do sada smo uspjeli da kupimo samo jednu, koja košta 1.850 KM, a planiramo da nabavimo još dvije. Zbog toga ćemo morati da naplaćujemo sitne prepravke na odjeći koje se urade kod naših krojača - rekao je Subašić.

Uporedo sa krojačkom radnjom, Udruženje planira da otvori i prodavnicu ručnih radova, svojevrsni “Mozaikov” brend. Kako je rekao sekretar Udruženja, to bi bile rukotvorine koje će se izrađivati od tekstila i drugih materijala.

- Od starih materijala bi se pravile nove torbe, ali i reciklirali bismo plastične flaše - kazali su u “Mozaiku”.

Nakon što su uredili Javno kupatilo za sugrađane, volonteri Udruženja “Mozaik prijateljstva” došli su na ideju da, pored toga, naprave prostor gdje bi se sugrađani mogli ošišati ili obrijati.

- Svjedoci smo još jedne potrebe ljudi koji se kupaju u Javnom kupatilu “Mozaika prijateljstva”. Čisti napuštaju kupatilo, ali kosa, brada i nokti im ostaju neuređeni. Shodno tome, došli smo na ideju da u jednoj od prostorija uposlimo  frizera i osobu koja će sređivati nokte i po potrebi obrijati lice ljudima - navode u ovom udruženju.

Za ovu ideju, osim volontera, potrebna je i oprema poput pribora za šišanje, odnosno makaza, češljeva, ogrtača, zatim mašinica za šišanje, kao i setova za pedikir. Iz Udruženja pozivaju sve građane dobre volje da im pomognu kako bi ova plemenita djela zaživjela.+++

“Obrok ljubavi”

Udruženje “Mozaik prijateljstva” vodi i Javnu kuhinju “Obrok ljubavi” posljednjih 14 godina. U kuhinji se hrani više od 800 socijalno ugroženih osoba, mahom starijih, beskućnika, osoba sa zdravstvenim poteškoćama i onih koji nisu u mogućnosti samostalno da zarade za život. Iz ovog udruženja su naglasili da se na kazanu “Obroka ljubavi”  svakodnevno hrane i mladi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana