Исписали лијепе странице спорта и књижевности

Дејана Братић
Исписали лијепе странице спорта и књижевности

Бањалука - Прослављени рукометни голман Абас Арсланагић и познати књижевник и преводилац Коља Мићевић од 22. априла власници су награде Кључ града и почасни грађани Бањалуке.

Њима су награде уручене на свечаној академији у Банском двору, поводом обиљежавања 22. априла, Дана ослобођења у Другом свјетском рату.

- Ово је признање цијелој мојој генерацији. Осјећам се величанствено и поносно, ми смо играли свјетски рукомет, а то је уједно био златни период југословенског рукомета - рекао је Арсланагић.

Мићевић је нагласио да је Кључ града за њега подстрек за даљи рад.

- Посветио сам цијели живот писању и дивно је кад неко препознаје нечији рад. Много ми значи повеља, која је дошла неочекивано. Све моје награде су углавном стигле изненадно и зато су ми много драге - нагласио је Мићевић.

Градоначелник Игор Радојичић истакао је да је град поносан на своје хероје.

- Бањалука је данас модеран и динамичан град који се гради и суочава са изазовима савременог доба. То је град са повољним пословним окружењем, зелени и паметни град. Стварамо град угодан за живот - казао је Радојичић.

Златним грбом града награђени су генерални директор компаније “м:тел” Марко Лопичић, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, директор компаније “Тропик” Бојан Рисовић и декан Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци Ранко Шкрбић.

Плакета града припала је Бисерки Колевској, “Колу српских сестара”, Хуманитарној организацији “Лучијано Лама” са Сицилије и Борису Врховцу за изузетно хумана дјела. Исто признање припало је и Дому за дјецу и омладину без родитељског старања “Рада Врањешевић” као и примаријусу доктору Милутину Вучковцу као посебан вид признања за изузетна остварења у области медицине, посебно у области доприноса наталитетној политици града. Исто признање уручено је и Дуњи Симић и Зорану Пејашиновићу за изузетна остварења у образовању и достигнућа у развоју културе и очувању културног насљеђа и завичајне историје.

Награда града Бањалука младима припала је Радовану Ивановићу за изузетан допринос у области културе и промоцији музичке културе те Немањи Пакићу за изузетан допринос у области науке и образовања.

Тјешње везе са Београдом

Игор Радојичић разговарао је јуче у Градској управи са градоначелником Београда Зораном Радојичићем о тјешњим везама у бројним областима, укључујући и интензивну културну размјену која се, извођењем више позоришних представа, управо реализује.

- Пред нама су широке могућности комуникације - истакао је Радојичић.

Зоран Радојичић је казао да два града имају дугогодишњу сарадњу.

- Један смо народ и морамо у тешким временима да помажемо једни другима - закључио је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана