“Инстаграм” враћа бањалучке говорнице у моду

Бранкица Смиљанић
“Инстаграм” враћа бањалучке говорнице у моду

Бањалука - Јавне телефонске говорнице, које су у не тако давној прошлости увелико служиле својој сврси, сада на раскршћима и градским улицама углавном представљају симбол прохујалих времена, а за оне који воле “ретро” добру прилику за фотографисање.

Прије појаве мобилних телефона биле су неизбјежне, па су многи грађани са ситнишем у руци, а касније са картицама, стајали у дугачким редовима и са нестрпљењем чекали да неко заврши разговор. Када би коначно дошли до телефонске слушалице, слиједила је неизвјесност да ли ће неко други дићи слушалицу. Данас је гужва пред говорницама дио историје, али ипак има оних за које овај начин телефонирања није пао у заборав. Једна од њих је пензионерка Станка Ћорић, која сваког викенда одлази до говорнице како би телефонирала својој дјеци у Србији.

- Не користим друштвене мреже и нове, “паметне” телефоне. Представља ми напор да учим сада у позним годинама. Тако да сваког викенда одем до “Поште” и обрадујем своју дјецу позивом. Спојим угодно са корисним, нарочито када је лијеп дан за шетњу - рекла је Ћорићева.

Њена суграђанка Нада Перић каже да јој телефонске говорнице добро дођу нарочито, онда када нема мобилни телефон при руци.

- Говорнице могу бити корисне када се на мобилном телефону потроши батерија, а потребно је хитно обавити позив - рекла је Перићева.

Студенткиња Милица Берић никад није телефонирала са јавне говорнице, али се фотографисала поред њих.

- Јавну говорницу не користим, јер имам мобилни телефон. Занимљиво ми је да фотографишем детаље који подсјећају на прошлост, а фотографије јавних говорница које постављам на друштвене мреже одушевљавају моје пријатеље - казала је Берићева.

Из “Пошта Српске” су рекли да редовно прате потребе својих корисника и у складу са тим распоређују говорнице.

- Анализирамо колики је број корисника и разговора у најфреквентнијем периоду, те у складу са добијеним параметрима одређујемо колико ће бити постављено телефонских говорница. Тако у неким поштама, у којима се укаже потреба и у којима циркулише велики број људи, постављамо више говорница. На ужем подручју града тренутно је у функцији 13 јавних телефонских говорница, које се налазе у објектима пошта - истакли су из “Пошта Српске”, те додали да је посљедња продаја телекард картице забиљежена 26. септембра ове године у пошти на Сокоцу.

У вријеме када корисници лако могу купити повољне припејд стартне пакете за мобилну телефонију, како кажу из компаније “м:тел”, јавне говорнице су рјеђе у употреби, али их грађани на одређеним подручјима ипак користе.

- У складу са регулаторним обавезама, компанија “м:тел” пружа услуге телефонирања путем јавних говорница кроз мрежу од 212 говорница широм Републике Српске. На подручју Бањалуке је у функцији 60 јавних говорница. Картице у вриједности од пет и десет марака за коришћење телефонских говорница могу се купити на киосцима “Гласа Српске” и шалтерима “Поште Српске” - рекла је портпарол “м:тела” Јелена Максимовић. +++

Хитни позиви

Позиви хитних бројева са телефонске говорнице су бесплатни, те их је могуће обавити и без картице.

Због тога многи грађани сматрају и поред развоја нових технологија говорнице не треба да буду уклоњене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана