Инспекција у контроли одлагања клаоничког отпада

ATV
Инспекција у контроли одлагања клаоничког отпада

Због сезоне свињокоља, градска инспекција појачале је ових дана инспекцијски надзор на ширем подручју града како би спријечила нелегално одлагање клаоничког отпада, саопштено је из Одјељења за инспекцијске послове.

Начелник Одјељења за инскецијске послове Јанко Кецман, истиче да је циљ ове акције да се клаонички отпад, који представља велику опасност по јавно здравље, збрине на адекватан начин како не би представљао опасност по људе и природу. Он упозорава да се сав клаонички отпад мора збринути на регионалној депонији „Депот” у Рамићима, те да се ни у којем случају не смије затрпавати или одлагати у водотоковима, што је био чест случај у годинама иза нас.

“Због великог броја наших суграђана који ових дана припремају и обрађују месо за зиму, током децембра и јануара ћемо спроводити широку акцију превенције, у којој ће учествовати Еколошка, Водна, Ветеринарска и Тржишна инспекција, с обзиром на то да већ имамо велики број притужби грађана да дио клаоничког отпада завршава у водотоковима. Поред тога, уочено је и затрпавање тог отпада на неприступачним теренима што касније животиње и птице разносе, а што, јасно, представља потенцијални извор заразе. Наши инспектори ће на терену обићи све потенцијалне локације одлагања овог отпада и изрицати казне свима који се не буду придржавали правила када је у питању одлагањее клаоничког отпада”, рекао је Кецман.

Он је додао да регистроване клаонице морају имати уговоре о збрињавању анималног отпада како би се знало гдје анимални отпад завршава. Ипак, Кецман истиче да је посебан проблем то што се многи грађани баве обрадом и припремом меса без икаквих дозвола.

“На овај проблем ћемо обратити посебну пажњу и због тога ћемо у акцију укључити и Тржишну инспекцију која ће контролисати имају ли бројни такви „субјекти” дозволу за рад. Такође, овим путем још једном апелујемо на све грађане да, поред адекватног збрињавања клаоничког отпада, обавезно контролишу и хигијенску исправности меса у овлаштеним установама”, закључио је Кецман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана