Игор Радојичић: Великом изградњом до модернијег града

Ивана Кардум
Игор Радојичић: Великом изградњом до модернијег града

Више од 30 јавних градилишта биће отворено ових дана, од којих се 15 односи на велике пројекте чија реализација започиње и исто толико на оне на којима ће бити интензивирани радови након зимске паузе.

То је јуче на конференцији за новинаре најавио градоначелник Игор Радојичић. Том приликом представио је пројекат “Бањалука се гради”, у сусрет почетку великог инвестиционог циклуса.

- Пред нама је мјесец у којем дан за даном започињемо нове пројекте, вриједне неколико десетина милиона марака - нагласио је Радојичић.

Основни циљ, како је навео, који треба да буде постигнут овим пројектом јесте повећање броја запослених.

- Директно, кроз неколико крупних пројеката од отварања тржног центра “Делта планет”, хотела “Мериот” па до покретања неколико индустријских капацитета у Рамићима биће омогућено отварање око 2.500 нових радних мјеста. Индиректно, кроз грађевинарство и услуге биће активно више од 30 јавних градилишта и ако се томе дода још између 50 и 60 градилишта стамбено-пословно приватне градње, то је још додатних неколико хиљада нових радних мјеста - рекао је први човјек града.

Други циљ, према његовим ријечима, јесте рјешавање комуналних проблема, попут питања снабдијевања водом дијелова у којима грађани немају воду или је лоше водоснабдијевање, затим значајна побољшања у саобраћају, те побољшање услова у друштвеним дјелатностима.

- Све ово се ради плански, на бази Стратегије развоја града до 2025. да би наш град попримио обрисе нове модерније Бањалуке - рекао је Радојичић.

Како је истакао, очекивања су да други инвестициони циклус у граду почне у мају или јуну, када буду окончани сви процеси јавних набавки који су у току по овогодишњем буџету. Додао је да би почетком маја требало да буде донесен и ребаланс буџета за 2019. годину, по којем ће на основу оствареног суфицита из 2018. године бити усмјерена додатна средства за нове пројекте који би могли да почну на јесен.

- Пред нама је једна оптимистична година за наш град, у коју улазимо под слоганом “Бањалука се гради” - закључио је Радојичић.

Настављају се и радови који су због зимске сезоне били обустављени или су извођени у смањеном обиму: завршетак тротоара у улици Пут српских бранилаца у Залужанима, радови на великом резервоару на Крчмарицама, обнова зграде Банског двора, изградњи Зеленог моста. У наредним мјесецима очекује се и завршетак доградње Основне школе “Бранко Радичевић”.

Данас - отварање дограђеног вртића “Бубамара”,

14. март - почетак изградње саобраћајнице у Шарговачкој улици,

15. март - почетак изградње водоводног система “Јагаре”,

18. март - почетак градње новог објекта МЗ Лауш и полицијске станице,

18. или 19. март - завршетак кружног тока код “Делта планета”,

20. март - почетак изградње крака улице од жутих зграда до Мотика,

21. март - отварање највећег регионалног шопинг центра “Делта планет”,

22. март - пуштање у функцију изграђена три крака подсистема “Звијезда”,

26. март - почетак радова на новом мосту у Драгочају,

27. март - почетак градње објекта амбуланте, МЗ и вртића на Петрићевцу,

Од 20 до 27. марта - завршетак источног транзита и почетак изградње кружног тока на Лаушу код ресторана “Сирано”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана