Гријалицама и декама “отворили” сезону

Дејана Братић
Гријалицама и декама “отворили” сезону

Бањалука - Хладни дани закуцали су на врата, а грађани који нису ухватили задњи воз за набавку огрева мораће се наоружати стрпљењем и топлим декама јер продавци истичу да због велике потражње не могу свима да испоруче дрва и пелет.

Нагли пад температуре натјерао је грађане да потпале прву овосезонску ватру у пећима, али многи то нису могли да учине јер још нису набавили дрва и пелет, а неће моћи ни наредних дана јер на тржишту влада права несташица огрева. Продавци огрева кажу да им непрестано звоне телефони те истичу да је цијена, али и потражња, ове године много виша у односу на прошлу годину, када је метар дрва у просјеку коштао 65 марака.

- Цијена дрва је драстично порасла, креће се од 75 марака, па чак и више. Купци највише пазаре резана дрва јер на цијепаним дрвима несавјесни продавци понекад варају и народ се због тога одлучује за ову варијанту - рекао је један од продаваца који није желио да му објавимо име.

Он је истакао да је највећа потражња за буковим дрветом и пелетом, што је најтеже и набавити.

- Завладала је права несташица дрвета и тренутно је велика потражња. Људи највише траже буково дрво, а затим пелет. Међутим, има и појединих продаваца пелета који не желе  сада да га продају под изговором да га немају на стању. Међутим, када крену јаке зиме подигну цијене пелета и онда тона достигне од 400 до 600 КМ. Проблем је што је гријање на пелет веома скупо, а многи га користе као енергент - рекао је продавац.

Да влада права јагма за огревом потврдили су и у предузећу “Лана експорт-импорт”, гдје кажу да тренутно на стовариштима немају пелета.

- Потражња је заиста велика, посебно за цијепаним дрветом и пелетом. Палета букве је 200 КМ, а храста 190 КМ. Прошле године цијена палете дрва била је 170 КМ - рекли су из овог предузећа.

Повећан број купаца биљеже и у предузећу “Дрвопродекс”.

- Потражња је много већа него зимус, а цијена пелета је 350 КМ, колико је износила и прошле године. Велики број грађана наручује робу, а ми не смијемо примати више наруџби јер се бојимо ванредне ситуације да нећемо моћи довољно произвести. Отприлике примимо наруџбе мјесец унапријед колико можемо произвести - казали су у овом предузећу.

Поучени лошим искуством од прошле године, многи грађани у страху због предстојеће зиме већ су набавили дрва за огрев.

- Прошла зима је била страшна, много новца смо морали издвојити за пелет, којег је било тешко набавити зимус. Морали смо поред свега купити и гријалицу јер је хладноћа била неподношљива - рекла је суграђанка Марија Рељић.

Купци који се одлуче за камени угаљ мораће да издвоје, као и лани, 130 КМ по тони или за врећу угља осам марака.

“Еко-топлане” спремне за сезону

Из предузећа “Еко-топлане” су саопштили да сезона гријања почиње 15. октобра или раније ако у претходна два узастопна дана буде утврђено да је средња температура ваздуха 12 степени или нижа, а према подацима надлежне метеоролошке службе. Како су навели из овог предузећа, предстојећу сезону гријања дочекују спремни.

- До сада је обезбијеђено више од 60 одсто потребне количине дрвне сјечке. Напомињемо грађане да је до сада требало да заврше све евентуалне радове на инсталацијама да не би дошло до цурења воде из радијатора - саопштили су из “Еко-топлана”.

Б. С.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана