Гранитне плоче и нова расвјета за љепше шетње на потезу код Банског двора и Палате предсједника

Ивана Кардум
Гранитне плоче и нова расвјета за љепше шетње на потезу код Банског двора и Палате предсједника

Бањалука - У оквиру друге фазе обнове пјешачке зоне у центру града биће настављени радови на потезу код Банског двора и Палате предсједника Републике Српске, за шта су ребалансом градског буџета обезбијеђена 1,2 милиона КМ.

Из Градске управе су најавили да ће тендер за избор извођача радова у наставку реконструкције градског језгра бити расписан наредног мјесеца.

Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић казао је да је припремљена пројектна документација.

- Добили смо грађевинску дозволу, а тренутно је у припреми и тендерска документација - нагласио је Сандић.

Он је појаснио да ова фаза обнове пјешачке зоне подразумијева радове на простору испред Банског двора и Палате Предсједника Републике Српске до првих угоститељских објеката у улици Бана Милосављевића.

Тај простор, како је предвиђено пројектом, биће поплочан гранитним плочама, уз изградњу нове расвјете, оборинске канализације и инсталација, док ће постојећи дрворед бити задржан и дијелом обновљен.

- Ова зона, површине око 2.900 квадратних метара, у потпуности ће бити реконструисана у модерно шеталиште, које ће, уз обновљен објекат Банског двора дати једну сасвим нову слику урбаног дијела града - нагласио је Сандић.

Подсјетио је на то да је популарни “паркић” реконструисан прошле године и да је одлично прихваћен у јавности.

Активности на уређењу пјешачке зоне у ужем центру града биће настављене и у 2020. години, за када је планирана реконструкција на потезу до Народног позоришта Републике Српске.

Вијест о реконструкцији градског језгра обрадовала је бројне суграђане, а нарочиту пажњу изазвала је код пјешака, који свакодневно шетају кроз ову зону.

- Улагање у љепши изглед града никад није узалудно и требало би још више радити на томе. То је добра инвестиција, којом град привлачи туристе - рекао је Бањалучанин Милан Арсевић.

“Паркић”

Милица Бабић, која студира у Бањалуци, рекла је да јој се свиђа обновљени “паркић”, те да се нада да ће и остатак шеталишта бити уређен у истом стилу.

- Надам се да ће бити сачувано дрвеће у овој пјешачкој зони, јер даје лијеп изглед и одличан хлад у љетним данима - додала је Бабићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана