Град Бањалука трансформише четири предузећа

nezavisne.com
Град Бањалука трансформише четири предузећа

Бањалука - Један од приоритета града Бањалука за ову годину је и реструктурирање четири предузећа која имају проблеме у свом пословању, а то су “Топлана” а.д., “Аљуана”, Завод за изградњу и ЈУ “Раднички универзитет”, а за неке од тих фирми тај процес је већ почео.

Рекао је ово градоначелник Игор Радојичић и навео да су од тих предузећа два губиташа, а да су то “Аљуана” и ЗИБЛ.

“Град је ЗИБЛ-у одобрио и зајам у износу од 500.000 КМ, како би превазишао дугогодишњу пословну кризу, али он није реализован због несагласности малог акционара, који блокира посао”, казао је Радојичић.

Додао је да је и поред зајма било неколико покушаја реструктурирања, које су у протекле двије године планирали, али да су и они пропали због противљења малог акционара.

“Налазимо се у неком плану за покушај оживљавања ЗИБЛ-а, и то на начин да смањимо број запослених, те продајом дијелова некретнина ради покривања старих дугова и оспособљавања фирме да би остала на тржишту и обављала одређене послове за град”, објаснио је Радојичић.

Према његовим ријечима, ту је основни проблем структура капитала јер мањински акционар у овом моменту не представља конструктивни дио, него се противи свим активностима.

“'Аквана' је такође у процесу реструктурирања. Сљедећа мјера која ће се разматрати је судбина угоститељства, с обзиром на то да је оно до сада производило значајне губитке”, рекао је Радојичић.

Додао је да је и у овом предузећу у току свођење броја радника на минимум и рационализација трошкова и организационо реструктурирање.

“Топлана” а.д. је од 2017. године у процесу реструктурирања. Она је и даље остала да постоји као фирма јер се не може угасити због дугова које има.

“У овом предузећу број радника је сведен на минимум, а она и даље извршава само неке заостале обавезе, тако да и ту треба завршити одређене процесе трансформације који су у некој мјери и спроведени”, истакао је Радојичић.

Четврто предузеће је “Раднички универзитет”, који је својим садржајем и формом превазиђен.

“Он је предратна форма која треба да се трансформише у центар за преквалификације и доквалификације, те он нема потешкоће које имају остале фирме с губицима и превеликим бројем радника”, казао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана