Формирање нове пословне зоне код предузећа “Јелшинград”

Весна Поповић
Формирање нове пословне зоне код предузећа “Јелшинград”

Бањалука - Нова пословна зона надомак предузећа “Нови Јелшинград” у мјесној заједници Лазарево би средином идуће године требало да отвори капије за прве инвеститоре који би ту градили производне погоне.

Начелник Одјељења за локални економски развој и стратешко планирање Раденко Лакетић је рекао да би нова пословна зона обухватала око 5,2 хектара на двије површине.

- За разлику од Пословне зоне “Рамићи”, гдје постоји комбинација празног грађевинског земљишта и раније изграђених објеката, на локацији код “Јелшинграда” се налази само земљиште које планирамо понудити на продају потенцијалним инвеститорима - казао је Лакетић.

Он је рекао да очекује да ће ове године бити донесен нови регулациони план који ће дефинисати изглед овог простора, те распоред саобраћајница које ће водити до тих површина.

- Тај документ ће нам омогућити да планирамо распоред остале инфраструктуре на том подручју, као што су прикључци на канализациону и водоводну мрежу. Осим тога, ове године планирамо да рашчистимо то подручје, јер је тренутно зарасло - рекао је Лакетић.

Додао је да је идуће године планирана изградња инфраструктуре на тој локацији, да би будући инвеститори на располагању имали нову саобраћајну инфраструктуру са комплетном фекалном, оборинском и кабловском канализацијом, те јавном расвјетом.

- Желимо да обезбиједимо што боље услове за потенцијалне инвеститоре. То бисмо могли остварити до средине идуће године, када очекујемо да инвеститори преузму прве парцеле - рекао је Лакетић.

Према његовим ријечима, намјера градских власти није да у новој пословној зони буду смјештени тржни центар, киосци или продавнице, већ да то буде простор на којем ће бити изграђени искључиво производни погони.

- Битно је да буде запослен што већи број радника и да је ријеч о производњи која је извозно оријентисана - рекао је Лакетић и додао да већ сада имају велику заинтересованост инвеститора за то земљиште.

Градска управа је направила и план улагања за развој ове пословне зоне и то кроз трогодишњи план капиталних инвестиција који је усвојен на посљедњем засједању Скупштине града. Тим документом планирано је улагање од по 200.000 КМ за сваку годину за наведену локацију.

Рамићи

Град је већ оформио једну пословну зону и то у Рамићима, на простору комплекса некадашње “Ваљаонице ХВТ”. Према посљедњим информацијама из Градске управе у њој тренутно послују три фирме у закупљеним објектима.

Осим тога, на том подручју је продато 11 парцела које је купило десет фирми за 1,3 милиона КМ с циљем градње производних објеката. Продата су и три објекта за 1,9 милиона КМ. Град је претходних година у побољшање инфраструктуре у овој зони уложио око 4,5 милиона КМ, док су инвеститори у зони уложили 9,5 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана