Фијакери печат и на 20. “Дан за хвала”

Милош Васиљевић
Фијакери печат и на 20. “Дан за хвала”

Бањалука - Као у стара добра времена Духовског вашара, точак историје вратио је јуче накратко фијакере и коњске запреге у центар града.

У склопу 20. манифестације “Дан за хвала”, којом градска “Тржница” даје печат својој крсној слави Духовима, кочијаши и њихова расна грла дефиловали су од Нове пијаце до тврђаве Кастел и мамили уздахе и погледе посјетилаца.

На свечану поворку био је поносан и директор “Тржнице” Немање Билановић, истакавши да су градом прошли фијакери као некада када су били главно превозно средство.

- Ово је јубиларна, 20. манифестација “Дан за хвала” па је самим тим и значај још већи. “Тржница” је колектив са традицијом, који постоји већ 91 годину и који придаје значај народним обичајима у оквиру наших славских дана, пошто славимо Духове. Организујемо манифестацију “Дан за хвала” којом захваљујемо на сарадњи нашим грађанима, посјетиоцима и пословним партнерима - казао је Билановић и додао да је Духовски вашар прекинут 1945. године када су комунистичке власти забраниле ово одржавање.

Према његовим ријечима, циљ “Тржнице” је да дочара како се то некада код нас радило и трговало. Подршку манифестацији дала је и Туристичка организација града.

За богат културно-музички програм побринули су се чланови КУД-а “Пискавица”. Члан Управног одбора манифестације “Дан за хвала” Небојша Куштриновић истакао је да се ова светковина мора чувати и његовати.

- “Тржница” се опредијелила прије 20 година да на мала врата врати Духовски вашар и успјела је. Тај вашар је стар колико и Бањалука, зато и јесте толики значај због одржавања традиције - казао је Куштриновић.

Велики је број заљубљеника који се сваке године одазову овој атрактивној манифестацији.

  • Дошао сам само са једним фијакером, учествујем од првог пута и сваке године се радо враћам. Побјеђивао сам претходних година, на шта сам поносан, драго ми је да је тако и ове године - казао је Михад Иришкић из Прњавора.

Награђени

Најљепши фијакер власништво је Михада Иришкића са ранча “Зелена долина” код Прњавора. Њему је припала и награда у категорији липицанера јер је био једини такмичар. Награда за традиционалну запрегу отишла је у руке Младена Костића из Бањалуке, а његовом суграђанину Драги Крунићу награда за комплетан утисак јер је његова кочија бечки фијакер стара више од 100 година. За најљепше грло награђена су три понија власништво Младене Двизац из Залужана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана