“Електричари” дали 105 доза драгоцјене течности

Бранкица Смиљанић
“Електричари” дали 105 доза драгоцјене течности

Бањалука - У традиционалној септембарској акцији даровања крви, коју Актив добровољних давалаца крви “Електрокрајине” организује већ 19 година, у петак је прикупљено 105 доза драгоцјене течности.

Портпарол “Електрокрајине” Предраг Клинцов рекао је да се акцији одазвало 140 радника из свих радних јединица предузећа, али њих 35 није могло дати крв због здравствених разлога. Додао је да је ова акција окупила хуманисте из свих дијелова Крајине, од Костајнице до Прњавора и Мркоњић Града.

- Даровати крв за спас нечијег живота је најплеменитија друштвено-одговорна активност радника овог предузећа. Актив добровољних давалаца крви “Електрокрајине” постоји од 1999. године и традиционално у двије акције, априлској и септембарској, дарује око 400 доза крви, укључујући и појединачне акције за хитне случајеве по позиву служби за трансфузију крви - рекао је Клинцов.

Један од оних који је увијек спреман да помогне угроженима јесте радник “Електрокрајине” Ранко Ковачевић. Хуманост је традиција и у његовој породици, а његов син такође иде очевим стопама.

- Крв сам до сада дао 58. пута. Живио сам у Ријеци и тамо сам се већ од 1979. године придружио добровољним даваоцима, па сам то наставио и овдје. Од срца дајем крв, јер сам срећан што могу да помогнем - рекао је Ковачевић који има 59 година, а, како каже, драгоцјену течност ће поклањати док год то буде могао чинити.

Дугачак стаж у хуманости има и радница Анђа Гајић која је са даривањем крви почела још прије Одбрамбено отаџбинског рата. Помоћ другима је највећи мотив што се Гајићева радо одазива овим акцијама, али истиче да даровање крви има и друге предности.

- Осим што је даровање крви хуман гест, оно је веома корисно и за даваоца јер је то уједно и тест здравља. Добровољни даваоци морају да буду здрави, па претходно обављају детаљне прегледе и ако имају неки здравствени проблем љекари им укажу на то. Такође, на акцијама даровања крви никада не изостаје и лијепо дружење - казала је Гајићева и додала да је и њена сестра добровољни давалац крви на шта је посебно поносна.

Срећу што је поново један од оних чија је мисија да спасавају животе није крио ни Предраг Игњатовић.

- Ово је 16. пут да дајем крв и ове акције ми причињавају велико задовољство, нарочито због чињенице што наше мало некоме значи много - рекао је Игњатовић који је увјерен да овим чином некоме може спасити живот.

Актив

Представник Актива добровољних давалаца крви “Електрокрајине” Борислав Бурсаћ је рекао да овај актив окупља све више добровољних давалаца крви.

- У посљедњих четири-пет година број добровољних давалаца у “Електрокрајини” је повећан са 230 на више од 400 чланова - казао је Бурсаћ истакавши да је за то заслужан и предсједник Актива Вукашин Ћирић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана