Два кандидата за Кључ града

Весна Поповић
Два кандидата за Кључ града

Бањалука - Премијерка РС Жељка Цвијановић и директор Завода за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" Горан Талић предложени су за додјелу Кључа града са повељом "Почасни грађанин града Бањалука", најзначајнијег признања које се додјељује поводом 22. априла, Дана града, незванично сазнаје "Глас Српске".

Скупштина града је ово градско признање посљедњи пут додијелила 2015. године, а претходне двије године није било предложених кандидата за ове награде.

Како сазнајемо, скупштинска Комисија за избор и именовања за награде и признања је на јучерашњем засједању разматрала све приједлоге који су пристигли за додјелу априлских награда. Ова два имена упутила је као званичне приједлоге у скупштинску процедуру и они би требало да се нађу на дневном реду сутрашњег засједања градског парламента.

Када је у питању Златни грб, у скупштинску процедуру су упућена четири приједлога и предложено је да ово признање буде додијељено бившем рукометашу "Борца" и тренеру Велимиру Петковићу, режисеру и глумцу Николи Пејаковићу,  професорки на Архитектонско-грађевинско-геодетском факултету Биљани Антуновић и етнологу у Музеју РС Данијели Ђукановић.

За додјелу Плакете града одборници ће разматрати осам приједлога. Скупштини града су упућени приједлози да ова награда буде додијељена глумцу Љубиши Савановићу, Ружици Атанацковић из удружења "Заједно"  за подршку породицама, лицима и заједници у менталном здрављу, Градској организацији породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, докторици Снежани Кутлешић Стевић. Предложен је и КУД "Веселин Маслеша", предсједница Хуманитарног удружења жена "Дуга" Галина Маријановић, директорица Музеја Савремене умјетности РС Сарита Вујковић и професор Правног факултета Никола Мојовић. 

За Награду града младима направљена су четири приједлога, и то да буде додијељена рукометашима "Борца" Срђану Мијатовићу те Арсенију Бубућу, диригенту Градског тамбурашког оркестра Златану Мирићу, Клубу "Балмун", те пливачу Михајлу Чепркалу и професору др Мирославу Малиновићу.

Добитници

Кључ града Бањалука, са повељом "Почасни грађанин града Бањалука" је признање које се додјељује као посебан вид признања за дјела и рад од општег значаја, у свим областима стваралаштва. До сада су ово признање добили:

1. Marianne Schommers - 2004.

2. Светислав Тиса Милосављевић (постхумно) - 2005.

3. Милорад Додик - 2008.

4. Небојша Радмановић - 2009.

5. Арие Ливне - 2012.

6. Александар-Боцан Харченко - 2014.

7. Новак Ђоковић - 2015.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана