Дужници троше струју мимо бројила

Ивана Кардум
Дужници троше струју мимо бројила

Бањалука - Упркос појачаним контролама, улагањем у измјештање мјерних мјеста и инсталирање дигиталних бројила са даљинским очитавањем потрошње, битка с илегалном потрошњом електричне енергије и даље је свеопшти проблем, а највећи крадљивци су домаћинства и локали који су претходно искључени са мреже због неплаћања рачуна.

Према подацима “Електрокрајине”, само у јануару ове године забиљежена су 24 неовлашћена прикључења на мрежу, чија је штета износила 27.383 марке.

У овом предузећу наводе да предузимају све законске мјере како би спријечили такве преваре, а резултати су видљиви смањењем губитака у претходној години на 12,2 одсто, што је најнижи ниво у посљедњих 30 година.

- “Електрокрајина” је до сада уградила више од 30.000 дигиталних бројила на подручју града, а у наредне три године планирамо да удвостручимо тај број - рекао је је портпарол “Електрокрајине” Предраг Клинцов.

Објаснио је да грађани струју најчешће краду преспајањем фазе на бројилу са трофазног на једнофазно очитавање, али и измјеном тарифе на мјерном апарату, а то најчешће чине власници кућа, угоститељских објеката, пекара, пилана и приватних предузећа.

- Често скидају или оштећују пломбу на бројилу, што је кажњиво, а приликом контроле ови начини крађе електричне енергије тешко су уочљиви, због чега им неодговорни власници приватних кућа често прибјегавају - истакао је Клинцов.

Он је додао да, поред оваквих обмана, лица често без дозволе прикључују струју директно са стубова на штендере кућа, али и постављају магнете на сат да би успорили или у потпуности обуставили очитавање.

Претходне године је откривен 351 случај крађе струје на подручју града,  чиме је “Електрокрајина” оштећена за скоро 380.000 КМ.

Кривични закон РС

Према Кривичном законику РС, крађа електричне енергије се третира као кривично дјело које се кажњава затвором и новчаном казном.

Крађом електричне енергије сматра се неовлашћени прикључак на мрежу, потрошња електричне енергије без мјерних уређаја или мимо њих, као и онемогућавање лицима да региструју електричну енергију. Казна затвора за наведена дјела креће се у распону од од шест мјесеци до пет година, односно до осам година када вриједност украдене струје прелази 50.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана