Duga lista čekanja i na povremene poslove

Ivana Kardum
Duga lista čekanja i na povremene poslove

Banjaluka - Sve skuplji život primorao je veliki broj mladih da pronalaze dodatne izvore prihoda, ali su u omladinskim zadrugama dugotrajna čekanja na povremene poslove.

Mladi su saglasni s tim da studentski servisi nude mogućnost za zaradu pristojnog džeparca, ali ih muči duga lista čekanja da bi došli do povremenog posla.

- Više puta sam zarađivala novac preko studentskih servisa. Tako sam sebi mogla da obezbijedim džeparac za ljetovanje, dobre šoping ture, pa i jedan mjesec kiriju za stan. Međutim, u posljednje vrijeme problem je ogroman broj zainteresovane omladine za takve poslove i da bi svi bili ispoštovani onemogućeni smo da zaradimo više - rekla je studentkinja Dajana Vuković.

Na veliku zainteresovanost mladih i manjak poslodavaca požalili su se u studentskom servisu “Njorkforce”, preko kojeg omladina ima priliku da zarađuje povremenim radom, za koji po satnici dobija od 3,5 KM pa naviše.

- U našoj ponudi su poslovi lijepljenja etiketa, popisa i slaganja garderobe, za koje je najviše zainteresovana ženska populacija. Pored toga, sarađujemo sa špediterskim firmama, što su plaćeniji poslovi i uglavnom se odnose na istovarivanje kutija za velike trgovačke centre - rekli iz servisa “Njorkforce”.

Naveli su da ovaj servis broji 253 člana, sarađuje i sa buticima iz tržnog centra “Delta planet”, a potraga za proširenjem liste ponuda obavlja se punom parom.

Sa druge strane, u omladinskom servisu SOS rekli su da je neuporedivo više zainteresovanih studenata bilo prethodnih godina, a za razlog naveli su odlazak mladih u inostranstvo.

- Poslovi u našem servisu se odnose na jednostavne aktivnosti, kao što su dijeljenje promotivnih letaka ili angažovanje radnika prilikom preseljenja građana, a satnica obično iznosi pet KM - rekao je direktor ove organizacije Mile Erceg.

Naveo je da studenti najčešće traže fizički lakše poslove, te su iz ponude izbacili kopanje kanala, za koje, kako je rekao, treba da budu zadužene mašine.

- Sklopljene ugovore za sada imamo s oko 50 firmi, a veći obim poslovanja, kao i svake godine, očekujemo početkom ljetne sezone - naglasio je Erceg.

Članstvo

Direktor studentskog servisa “SOS” Mile Erceg istakao je da se u servis studenti i đaci mogu učlaniti dostavljanjem slike, kopije lične karte, indeksa ili svjedočanstva o završenom razredu, dok osobe koje su na birou za zapošljavanje treba da dostave kopiju kartona.

- Pored toga, moraju imati i otvoren žiro račun, a godišnja članarina u našoj zadruzi je pet maraka - rekao je Erceg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana