Доградњом канализације на Лаушу биће спријечене поплаве

Весна Поповић
Доградњом канализације на Лаушу биће спријечене поплаве

Бањалука - Вишегодишњи проблем са изливањем оборинских вода у Карађорђевој улици на Лаушу ускоро би могао бити ријешен, тако што је планирана доградња система оборинске канализације у овом насељу. Почетак радова се очекује у првој половини септембра.

У Одјељењу за комуналне послове су рекли да су покренули

активности како би ријешили проблем дотрајале и старе оборинске канализације која није у могућности да прими веће количине воде.

- Након сваке јаче кише, вода се излије и поплави дијелове најпрометније улице на Лаушу и рјешење овог проблема ставили смо на листу приоритета - рекли су у овом одјељењу.

Објаснили су да су одабране критичне тачке на Лаушу и Побрђу а на којима су предвиђени радови.

- Пројектом је предвиђена изградња крака оборинске канализације профила 300 милиметара у улици Ђорђа Јоветића, у дужини од око 180 метара, и дијела главног оборинског колектора у Карађорђевој улици у дужини од око 170 метара од скретања у улицу Владимира Роловића па до пројектованог излива у ријеку Црквену. Изградњом овог колектора, чији је пројектовани профил 1.500 милиметара растеретиће се постојећи колектори који су у лошем стању и недовољног профила да приме све оборинске воде које се сливају према Карађорђевој улици - навели су у овом одјељењу.

Напоменули су да ће за овај посао, вриједности 170.000 КМ, ове седмице бити расписан тендер за избор извођача радова.

- Ако не буде жалби у току јавне набавке, почетак радова се очекује у првој половини септембра - рекли су у овом одјељењу.

Предсједник савјета МЗ Лауш један Небојша Матић је рекао да већ дуго инсистирају на рјешавању тог проблема те да му је драго што су градске власти одлучиле да крену са тим послом.

- Сваки јачи пљусак прави проблеме возачима који пролазе Карађорђевом улицом. Вода из виших дијелова Лауша се слије у ниже а колектор једноставно нема капацитет да прими ту сву воду. Поготово буде критично у близини “Јувенте” гдје се вода брзо накупи саобраћајница се претвори у базен - рекао је Матић.

Карађорђева улица је посљедњи пут након већег пљуска била под водом средином јула. За само пола сата пала је толика количина падавина да се та улица за кратко вријеме претворила у поток низ који се сливала велика количина воде  која је отежавала кретање возачима и пјешацима.

Хронични проблем

Небојша Матић је рекао да су оборинске воде хронични проблем на Лаушу јер осим у Карађорђевој праве недаће становништву и у другим улицама.

- У наредном периоду би требало изградити канализацију у улицама Божидара Аџије и Српских рудара јер се и на тим локацијама након јачих киша скупљају велике количине воде - навео је Матић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана