Brže do rodnog lista uz digitalni šalter

Vesna Popović
Brže do rodnog lista uz digitalni šalter

Banjaluka - Uvođenjem takozvanog digitalnog šaltera građanima će biti omogućeno da brže, bez čekanja u redu i van radnog vremena izvade osnovna dokumenta kao što su, na primjer, rodni ili vjenčani listovi.

Riječ je o pilot projektu koji grad planira da realizuje sa domaćim kompanijama “Elas metaleksport” i “Luk smart” koje su osmislile ovaj uređaj koji bi bio postavljen u prostorijama Gradske uprave. U praksi bi to značilo da će ovaj aparat skenirati lične karte građana i ponuditi im dokumenta koja mogu dobiti na ovaj način. Pored ličnih dokumenata, građanima će biti omogućeno da izvade i dokumenta za djecu. Osim toga, biće pojednostavljeno i izdvajanje novca za takse, koje će plaćati putem automata.

Gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da su Strategijom razvoja grada predviđena četiri strateška cilja i da je jedan od njih i “pametni grad”.

- To, između ostalog, podrazumijeva i modernizaciju usluga Gradske uprave. To znači da se određena dokumenta, uvjerenja i druga papirologija mogu rješavati na brz i savremen način putem usluge koju bi mogao da pruži ovaj uređaj - naveo je Radojičić.

Kazao je da bi digitalni šalter trebalo da bude dostupan građanima kroz pilot projekat, ali nije mogao precizirati kada će tačno biti u funkciji.

- Banjaluka će ići u pilot projekat sa nekim od naših usluga, dokumenata i servisa. Moramo vidjeti sa proizvođačem kada će aparat biti dostupan i da provjerimo u zakonskim propisima koja tačno dokumenta ćemo na ovaj način moći izdavati - kazao je Radojičić. 

Direktor “Elas metaleksporta” Željko Petrović rekao je da ovo predstavlja novi sistem poboljšanja usluga za građane.

- Preko digitalnog šaltera se može dobiti mnogo različitih dokumenata kao što je rodni i vjenčani list, umrlica, uvjerenje o državljanstvu i slično i odštampati različiti obrasci. Pored toga, može da radi 24 sata, tako da nije ograničeno radnim vremenom - kazao je Petrović.

Zoran Sajić iz kompanije “Luk smart” je rekao da je ovaj uređaj osmišljen tako da građani mogu što brže i lakše doći do osnovnih dokumenata i da ne moraju voditi računa da li će to biti obavljeno u toku radnog vremena.

Poslovna zona Ramići

Igor Radojičić je juče posjetio gradilište nove fabrike “Elas metaleksporta” i preduzeća za proizvodnju liftova “Tri best” u Poslovnoj zoni “Ramići” u kojoj je grad Banjaluka do sada uložio tri miliona KM u razvoj infrastrukture.

Radojičić je rekao da u Poslovnoj zoni radi 14 poslovnih subjekata koji ukupno zapošljavaju nešto manje od 1.000 radnika, a u samoj zoni stotinak. On je najavio proširenje industrijske zone kupovinom susjednih parcela, te pripremu druge poslovne zone “Jelšingrad”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana