Бројни пројекти донијели бољи живот у граду на Врбасу

И. Кардум, А. Стојановић
Бројни пројекти донијели бољи живот у граду на Врбасу

Капитални пројекти и јединствене манифестације обиљежили су 2018. годину у Бањалуци за коју се може рећи да је за овај град била веома богата. Усвојени су важна документа који за циљ имају да Бањалуку позиционирају раме уз раме са највећим и најразвијенијим градовима Европе и свијета, а културна и спортска сцена је обогаћена многобројним садржајима и пројектима.

Тако је Бањалука на измаку године добила десетогодишњу стратегију развоја града која је представља као модеран град и регионалну престоницу, покренута је иницијатива за акциони план “зеленог града”, усвојена је стратегија културе за наредних десет година, а послије четири деценије град ће добити нову дворану. Град је постао богатији за 19 водовода, вртиће, друштвене домове, а многе школе су добиле ново рухо. Више од 30 милиона марака је уложено у рјешавање проблема грађана односно у капиталне инвестиције.

 

 

Европска  престоница културе  

Европска комисија је крајем новембра објавила да је Бањалука, заједно са Мостаром и норвешким Бодоом, ушла у најужи избор за “Европску престоницу културе 2024.”. Из ове комисије рекли су да улазак у ужи избор може резултирати значајним културним, економским и социјалним погодностима за одабране градове.

 

 

Нови Зелени мост  

Један од најзначајних пројеката, не само у 2018. години него у посљедњих неколико деценија је изградња новог Зеленог моста. Након што је стари проглашен небезбједним, крајем јула се приступило изградњи новог, модернијег моста. Предвиђено је да мост има двије саобраћајне траке, дужине 80 и ширине 14 метара, уз пјешачке и бициклистичке стазе.

 

 

Водоводни систем Црно врело  

Када је ријеч о снабдијевању водом један од најзначајних пројеката јесте систем Црно врело дужине 11 километара. Градња овог система је кренула почетком јуна, а прва вода из тог водоводног система потекла је 4. октобра.

Овај систем би требало да ријеши проблем са водоснабдијевањем за 20.000 становника из рубних подручја Бањалуке и Приједора.

 

 

Кружни токови  

Изградњом кружних токова у граду је убрзан саобраћај и смањене су гужве у ужем градском језгру. У 2018. направљени су кружни токови на Ребровцу, на новом источном транзиту, на раскрсници код Алеје Светог Саве, те на укрштању Гундулићеве и Алеје Светог Саве, а средином новембра почела је изградња кружног тока код будућег Тржног центра “Делта”.

 

 

“Ћевап фест”  

Први фестивал бањалучког ћевапа “Ћевап фест” одржан је 13. јануара, а том приликом градоначелник Игор Радојичић је истакао да се нада да ће овај фестивал прећи у традицију, јер је ћевап бренд по којем је Бањалука нашироко позната. Фестивал је посјетило више од 10.000 Бањалучана и туриста из земаља региона, а на овој, јединственој манифестацији појело се чак 8.500 порција ћевапа.

 

“Бајк шеринг” систем  

Уведен је аутоматски систем изнајмљивања јавних бицикала “БЛ-бике” што је одушевило многе грађане и туристе. “Бајк шеринг” успостављен је на четири локације, односно преко пута зграде Градске управе, код “Акване”, те код Студентског центра “Никола Тесла” и у парку “Младен Стојановић”.

 

Аеродром Бањалука  

У периоду од новембра до краја јануара грађани Бањалуке добили су могућност да уз компанију “Рџанеир” путују по цијени и од 9,99 евра.

Авиони ове Ирске компаније на маховљанску писту слијећу дупке пуни, и то из Стокхолма, Брисела и Мемингена.

 

Комплетиран источни транзит  

Новоизграђена дионица источног транзита, на чију се градњу чекало дуже од три деценије, пуштена је у промет. Изградњом ове саобраћајнице, заједно са новим кружним током на Ребровцу, значајно је убрзан саобраћај у граду и смањене гужве у јутарњим и послијеподневним “шпицевима”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана