Брачни пар Костић прославио златну свадбу: Љубав млада пола вијека

Милош Васиљевић
Брачни пар Костић прославио златну свадбу: Љубав млада пола вијека

Бањалука - Љубав, разумијевање те безусловна подршка и у најтежим тренуцима рецепт су Данка (76) и Стојанке (71) Костић за дуговјечан брак, који код њих траје већ пет деценија.

Захваљујући томе што су све ове године једно другом били највећи ослонац и што их разне недаће нису сломиле, остварили су снове и златну свадбу прославили у породичном дому у насељу Паприковац окружени најмилијима.

- Имамо срећан, љубављу испуњен, брак и велику породицу, што је најважније. Два сина и кћерка те петоро унучади наше су највеће богатство - казао је Данко Костић.

Присјећа се да су он и његова љепша половина љубав крунисали браком послије четири године забављања. Додаје да се за протеклих пола вијека дешавало и много ружних ствари на које нису могли да утичу, али да су их ојачале и још више оснажиле њихову љубав.

- Тек што смо почели да се кућимо погодио нас је разорни земљотрес 1969. године, а до тада нам је шупа била дом. Ипак, успјели смо свити породично гнијездо, које смо за вријеме отаџбинског рата морали често да напуштамо јер смо обоје били на ратиштима - рекао је Костић.

Стојанка, која је била медицински радник, додаје да су у тим тренуцима често размишљали о томе да се можда једно од њих више никада неће вратити кући. И ова храбра жена је неријетко била на првим борбеним линијама, спасавајући рањенике. Данко, који је по занимању металоглодач, радни вијек је провео у “Чајавцу”, гдје је ушао као младић, а изашао као пензионер. Каже да родни лист жути, па се не жали ни на здравствени билтен иако је дијабетичар.

- Већ близу 40 година сам “шећераш”, па сам се морао пазити и придржавати савјета љекара. О мом здрављу свакодневно брине и моја супруга, па ме болест не спутава у мојим омиљеним хобијима - рекао је Данко, који је страствени ловац и љубитељ природе.

Да се све препреке могу савладати уз љубав и разумијевање потврђује и Стојанка, која каже да су она и њен супруг све постигли заједничким снагама.

- Безброј је лијепих успомена из нашег брака, а најљепше су у вези са нашом дјецом, а након тога и унучићима. Трудили смо се да дјецу учимо томе да су љубав, поштовање и толеранција најважније у сваком браку, а они су се угледали на нас и тај “рецепт” преписали и у својим породицама - каже Стојанка.

На њене ријечи се надовезује Данко, који говори да је веома важна и комуникација.

  • Млади треба да разговарају, друже се. Ми смо били више заузети, па смо ипак налазили времена за пријатеље, дружење у природи, хобије... Данас је другачије, сви негдје журе и то се мора промијенити како би свима било боље - поручује Данко.

Иноватор

Марљив рад у некадашњем гиганту “Чајавцу” се веома цијенио, а најбољи радници су редовно били награђивани. Јадан од њих био је и Данко Костић, који се са својим иновацијама надметао широм бивше Југославије, о чему свједоче медаље и признања.

- Био сам иноватор, вјечити такмичар, волио сам дружење, а надметао сам се са најбољим металцима у свим нашим тада великим индустријским мјестима - казао је Данко, који је првак БиХ био 1976, а другопласирани те године у цијелој Југославији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана