Боравишна такса у Бањалуци скупља за 25%

nezavisne.com
Боравишна такса у Бањалуци скупља за 25%

Бањалука - Почетком нове 2019. године боравишна такса могла би да буде 2,5 КМ, ако одборници на сједници Скупштине града, заказаној за 26. децембар, усвоје Приједлог одлуке о измјени Одлуке о висини боравишне таксе.

“Боравишна такса у највећем граду РС тренутно износи двије КМ, а средства која буду прикупљена од ових такси Туристичка организација града користиће за промоцију града као туристичког мјеста и промоцију капацитета ради повећања броја туриста, њихових долазака и броја ноћења”, рекли су у ТОБЛ.

Град је почетком новембра на пет година добио статус туристичког мјеста. То признање донијело му је многе погодности, а једна од њих је и могућност повећавања боравишне таксе.

“Законом о боравишној такси прописано је да висину боравишне таксе одређује јединица локалне самоуправе, уз претходно прибављено мишљење Привредне коморе РС. Висина боравишне таксе код угоститеља који пружа услуге смјештаја у туристичком мјесту утврђује се у распону од 2,5 КМ до три КМ”, наводи се у приједлогу одлуке.

Додаје се да се, с обзиром на то да је Привредна комора РС граду доставила позитивно мишљење о висини боравишне таксе у износу од 2,5 КМ, предлаже доношење предметне одлуке.

Висина боравишне таксе тренутно се утврђује у распону 0,5 до двије КМ по сваком оствареном ноћењу.

Миња Шурлан, помоћница директорице Туристичке организације града, казала је да би се, ако одборници усвоје овај приједлог, висина боравишне таксе могла повећати већ почетком сљедеће године.

“Према расподјели средстава од боравишне таксе у буџет ТОБЛ иде 80 одсто, а 20 одсто иде у буџет Туристичке организације РС”, додала је Шурланова.

Према подацима ТОБЛ, до краја зимске туристичке сезоне у граду се очекује долазак великог броја гостију.

“Како је најављено, долазиће гости из Словеније и Хрватске, а ове године евидентан је пораст броја гостију из Њемачке и Аустрије. Очекује се и пораст броја гостију из Белгије и Шведске”, казали су у ТОБЛ.

Ове године очекује се више од 100.000 туристичких долазака у град и 130.000 ноћења, а у остваривању овог циља помоћи ће манифестација “Бањалучка зима”, која је ове године добила другачији концепт.

Круна ове манифестације су тродневни концерти, на којима ће наступити регионалне музичке звијезде Харис Џиновић, Жељко Самарџић, Никола Роквић и Жељко Јоксимовић. Џиновић ће наступити 30. децембра, у нову годину туристе и госте ће увести Самарџић и Роквић, а 1. јануара 2019. наступиће Јоксимовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана