Боравишна такса скупља за 50 фенинга

Александар Стојановић
Боравишна такса скупља за 50 фенинга

Бањалука - Поскупљењем боравишне таксе за 50 фенинга ове године се очекује повећање прихода за 70.000 КМ по овом основу, што ће допринијети бољој туристичкој понуди града у 2019. години.

Скупштина града је крајем прошле године подржала приједлог да се боравишна такса повећа са двије на 2,5 КМ, а упориште за ту одлуку је то што је град добио статус туристичког мјеста у наредних пет година.

- Приход по овом основу прошле године је износио око 250.000 КМ, а ове године због повећања броја туриста и веће боравишне таксе очекујемо повећање прихода за 70.000 КМ - рекао је Станић.

Он је нагласио да се тај новац, према законској регулативи, може искористити само за развој туризма, а средства прикупљена по овом основу распоређују се тако да 80 одсто новца припада Туристичкој организацији града Бањалуке (ТОБЛ), док 20 одсто припада Туристичкој организацији Републике Српске.

Станић каже да је фокус у наредном периоду боља наплата боравишне таксе кроз сарадњу са свим субјектима који се баве овом дјелатношћу.

- Циљ је да у наредном периоду што већи број оних који издају “стан на дан” уђу у легалне токове. Паушална накнада за пријављивање станова је 30 КМ на годишњем нивоу, док је казна за непријављене 2.000 КМ, па је свима исплативије да своје пословање ставе у оквире закона - рекао је Станић.

Из ТОБЛ-а поручују да ће већа цијена боравишне таксе обогатити туристичку понуду и допринијети позиционирању града као туристичког центра у региону.

- ТОБЛ ће радити на повећању промотивних активисти у регији и иностранству, али  и промоцији града у сарадњи са “Рајанером”. Ове године смо се већ представили на највећим сајмовима у регији као што су “Алпе-Адрија” сајам туризма у Љубљани и 41. међународном сајму туризма у Београду - навели су у ТОБЛ-у.

Контрола

Из Одјељења за културу, туризам и социјалну политику су навели да ће се у марту спроводити јача контрола власника станова које издају на дан, а нису пријавили дјелатност.

- Циљ нам је да оваквим акцијама наведемо власнике који краткотрајно изнајмљују станове да им је повољније пријавити своју дјелатност, него да буду кажњени - рекао је начелник Одјељења Невен Станић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана