Bolji uslovi života za hiljade građana Banjaluke

Dejana Bratić
Bolji uslovi života za hiljade građana Banjaluke

Banjaluka - Izgradnjom Šargovačke ulice, puta od naselja Petrićevac prema naselju Motike i vodovodnog sistema “Jagare”, više hiljada građana će dobiti bolje uslove života, a riječ je o projektima vrijednim 3,6 miliona maraka.

Ugovore o realizaciji ovih kapitalnih investicija potpisali su juče gradonačelnik Igor Radojičić i izvođači radova preduzeća “MG Mind”, “Građenje Đurić” i “Eko-euro tim”.

- Realizacijom ova tri projekta građani na tri kraja Banjaluke dobiće znatno bolje uslove za život, s obzirom na to da je riječ o dvije važne saobraćajnice i jednom vodovodnom sistemu - rekao je Radojičić.

On je pojasnio da se jedan od projekata odnosi na izgradnju saobraćajnice u ulici Kralja Aleksandra Karađorđevića, u naselju Motike, vrlo naseljenom području koje trenutno ima lošu saobraćajnicu na potezu od “Žutih zgrada” do Pavlovićevog parkirališta.

- Na tom prostoru gradi se saobraćajnica širine šest metara sa obostranim trotoarima, vodovodom i kanalizacijom, uključujući i javnu rasvjetu - kazao je Radojičić.

Izvođač tih radova je preduzeće “MG Mind”, a vrijednost ovog projekta iznosi dva miliona KM.

Radojičić je istakao da se drugi projekat odnosi na izgradnju saobraćajnice u naselju Šargovac u dužini nešto manjoj od jednog kilometra i šest metara širine.

- Riječ je o saobraćajnici sa obostranim trotoarima i fekalnom oborinskom kanalizacijom, izvođač ovih radova je preduzeće “Građenje Đurić” - rekao je Radojičić.

On je dodao da vrijednost radova iznosi oko milion maraka.

Izgradnja vodovodnog sistema “Jagare” odnosi se na treći projekat koji obuhvata desetak obližnjih sela koja nemaju stabilno snabdijevanje vodom ili ga nemaju uopšte.

- Projekat je daleko veće vrijednosti, ali smo potpisali ugovor na 650.000 KM, a izvođač radova je preduzeće “Eko-euro tim”. Prva faza izgradnje ovog vodovoda biće izgradnja rezervoara, pumpne stanice, kao i dijela cjevovoda - kazao je Radojičić.

On je dodao da početak radova zavisi od vremenskih prilika i da su za saobraćajnice rokovi za izvođenje radova 180 radnih dana od početka radova, a za sistem vodosnabdijevanja “Jagare” 150 radnih dana.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Petrićevac Zoran Savanović je rekao da je izgradnja nove saobraćajnice već godinama bila prioritet i da će taj put biti od izuzetne važnosti za naselje i grad uopšteno.

- Ljudi koji žive ovdje već 40 godina kažu da je i tada stanje bilo jako loše. Najbitnije je što se krenulo sa te mrtve tačke. Mještani Petrićevca stalno govore o tome i to je glavna tema ovih dana - kazao je Savanović.

Naglasio je da je rekonstrukcija te ulice od izuzetnog značaja za mještane Petrićevca i da će njenom rekonstrukcijom biti riješen veliki problem.

- Posljednjih godina dio uz tu ulicu je dosta izgrađen i mještani se žale da ne mogu prići kućama - naveo je Savanović.

SAD istražuju navodno kršenje sankcija kineske kompanije prema Iranu

Odjeljenje za saobraćaj i puteve

Načelnik Odjeljenje za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić rekao je da se zbog dinamike radova, istovremeno kreće sa inicijativom, projektnom dokumentacijom, raspisivanjem javne nabavke i rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa.

- Veoma je važna dobra komunikacija sa građanima. Mi smo čekali da se završi postupak izlaganja i primanja ove dvije katastarske opštine - Petrićevac jedan i dva i Šargovac, te smo napokon prije par dana dobili svu novu dokumentaciju koja je osnov da zaključujemo sporazume sa mještanima - kazao je Sandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana