Боље услове лијечења добија 8.000 мјештана у Драгочају

Весна Поповић
Боље услове лијечења добија 8.000 мјештана у Драгочају

Бањалука - Мјештани Драгочаја требало би догодине да добију нову амбуланту породичне медицине, захваљујући чему ће прегледи у неусловним просторијама постати прошлост.

Ријеч је пројекту који је дио Плана капиталних инвестиција за период од 2018. до 2020. године, усвојеног на посљедњој сједници Скупштине града. За градњу амбуланте планирано је да из градске касе буде издвојено 280.000 марака.

Начелник Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт Драган Бањац је рекао да је градња новог објекта у Драгочају неопходна да би био ријешен велики проблем мјештана ове мјесне заједнице.

- У амбуланти је регистрован довољан број пацијената, али су просторије неусловне - рекао је Бањац.

Додао је да је објекат који се тренутно користи изграђен 1999. године захваљујући иностраним донаторима.

- Претходних година је дошло до еродирања обале ријеке Драгочајке, што је довело до слијегања тла и оштећења објекта. Тиме је и нарушена безбједност пацијената, али и медицинског особља које ради у овој амбуланти - казао је Бањац.

Није могао прецизирати гдје би могао бити изграђен нови објекат, али је рекао да ће стручњаци из Одјељења за комуналне послове изаћи на терен и процијенити која локација би била најбоља за ту намјену.

Предсједник Савјета МЗ Драгочај Славенко Тадић се нада да ће бити испуњен план градских власти захваљујући којем ће здравствена заштита становника бити знатно унапријеђена.

- Испуцали су зидови и амбуланта није у најсајнијем стању, али за сада се може користити. Било би добро да нови објекат буде већи од садашњег, јер наша мјесна заједница има око 8.000 становника и давно је превазишла капацитете ове амбуланте - рекао је Тадић.

Он је додао да им поред љекара требају и други садржаји, као што је лабораторија. С друге стране због недовољног броја регистрованих пацијената ове године катанац је стављен на врата двије амбуланте у Ади и Куљанима, које су радиле у изнајмљеним пословним просторима.

Петрићевац

Вишенамјенски објекат у којем би, између осталог, требало да буде смјештена амбуланта, планирано је да ове године буде саграђен на Петрићевцу. Међутим, начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар је рекао да је неизвјестан почетак радова.

- Још нису ријешени имовинско-правни односи на парцели на којој је предвиђена изградња - рекао је Билчар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана