Бањалука ускоро без “б.б. адреса”

Бранкица Смиљанић
Бањалука ускоро без “б.б. адреса”

Бањалука - Ниједна кућа више неће имати “б.б. адресу “, а сва насеља, улице, зграде и други новоизграђени објекти добиће број захваљујући успостављању електронског адресног регистра, који ће представљати базу и за низ других активности.

Овај регистар ће постати једино мјесто одакле ће се добијати све адресе, па грађани када се буду селили неће морати појединачно да обавјештавају органе управе.

Из Градске управе је саопштено да је до сада унесено 647 улица са прегледом свих адреса, те да ће тај посао бити настављен. Начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар је рекао да је адресни регистар, који је први пут успостављен у Бањалуци, омогућио да се дословно са два “клика” добије увјерење о кућном броју.

- На посљедњој сједници градског парламента називе је добило 29 улица, а у току је њихово уношење у регистар - казао је Билчар.

Билчар напомиње да је формирање регистра од велике важности, не само за градску администрацију већ и за друге градске и републичке органе.

- Подаци из регистра могу се користити од просторног планирања преко утврђивања могућности и потреба образовне и здравствене мреже, рада комуналних служби и свих оних који могу унаприједити своје пословање уз његову помоћ - рекао је Билчар.

Како каже Билчар, посао на ажурирању регистра биће сталан, поготово што ће ускоро бити додјељивани називи за нове улице у граду. Иако је ужи дио града комплетно покривен називима улица, он је рекао да у појединим приградским насељима, која су у поратним годинама забиљежила велики раст броја становника, још има много безимених улица.

- Што се тиче давања имена улица, у одјељење свакодневно пристижу нови приједлози који ће бити разматрани. Један од примјера је у Пријечанима, гдје је стигао приједлог да се једна улица назове по Моми Капору - рекао је Бичар, те подсјетио да иницијативу за давање имена насеља, улице или трга могу покренути заинтересовани грађани, органи, организације и институције. Иницијатива се покреће писменим путем, уз образложење приједлога. Да би спорне адресе биле уписане у регистар, неопходно је да им локална самоуправа додијели назив.

Предсједник мјесне заједнице Драгочај Дејан Штрбић је истакао да је ријеч о веома значајном пројекту и нагласио да у овом насељу постоји двадесетак улица које немају назив.

- Грађанима који немају тачне адресе то представља велики проблем. Упутили смо захтјеве за називе које бисмо вољели да добију улице. Ипак, на крају је важно да улице добију називе и да буду уведене у регистар - казао је Штрбић. Стручњаци истичу да ће се увођењем дигиталног адресног регистра онемогућити манипулације и пријаве на непостојеће адресе, односно непостојеће улице и кућне бројеве.

Биће доступан на геопорталу

Петар Билчар је истакао да ће Градски регистар бити дио централног адресног регистра, као збир адресних регистара локалних заједница, те када буде потпуно успостављен, биће доступан јавности на геопорталу Републике Српске.

Из Градске управе су истакли да је адресни регистар дио великог пројекта у области земљишне администрације у БиХ, који је подржала Краљевина Шведска.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана