Бањалука у финалу за престижну титулу

Бранкица Смиљанић
Бањалука у финалу за престижну титулу

Бањалука - Прласком Бањалуке у финале избора за европску престоницу културе за 2024. годину показало се да се вреднују квалитет и идеје, рекао је јуче градоначелник Игор Радојичић.

Уз Бањалуку, у ужи избор ушли су још норвешки Бодо и Мостар. Радојичић је рекао да ово признање показује капацитет града и да је екипа која је радила на припреми апликације способна да изњедри овакав пројекат и квалификује се на европском нивоу. Он је истакао да је то резултат рада и труда градске администрације и бањалучке културне сцене у протеклих више од годину.

- Град који је у одређеним круговима сматран фаворитом - Тирана, није ни прошао даље иако има највећи финансијски капацитет - рекао је Радојичић.

Он је навео да ће у наредних годину управа града дорађивати апликацију уколико буде примједби Европске комисије.

- Прошли смо у финале и имамо годину да даље радимо на пројекту европске престонице културе 2024. године - додао је Радојичић.

Он је подсјетио да је формиран тим за апликацију пројекта “Европска престоница културе Бањалука 2024”, те да је у марту прошле године градска Скупштина донијела одлуку о кандидатури.

- Годину и по се радило на пројекту, а резултат тога је усвојена Стратегија културе града за наредних 10 година и наша књига апликација “Супротности се привлаче” - рекао је Радојичић.

Одбор независних стручњака који су вредновали пријаве из пет конкурентских градова препоручио је овај резултат на дводневном састанку у Бриселу. Ови градови до краја љета идуће године морају завршити пријаве. Панел независних стручњака поново ће се састати у другој половини 2019. године да би дао коначну препоруку о европској престоници културе 2024.

Из Европске комисије рекли су да улазак у ужи избор може резултирати значајним културним, економским и социјалним погодностима за одабране градове, ако је њихова понуда дио дугорочне развојне стратегије усмјерене на културу. Титула “Европски градови културе” је настала 1985. по идеји грчке министарке културе Мелине Меркури и постала је један од најамбициознијих културолошких пројеката у Европи и једна од најпознатијих, и највише признатих, активности у Европској унији. Циљеви ове титуле су да се промовише различитост култура у Европи, да се означе заједничке ствари које земље дијеле и да се поспјеши допринос културе дугорочном развоју градова.

Није изненађење

Чланица тима Дијана Грбић је истакла да улазак Бањалуке у финале избора није био изненађење.

- Међутим, увијек постоји бојазан како ће се вредновати, тим од независних десет чланова у Европској комисији донио је и оцијенио да смо једни од финалиста. Очекује нас једна велика панел дискусија у Бриселу за све представнике, гдје ће с нама бити и градоначелник. Наредни период ће бити тежи за нас, али ћемо са задовољством радити - рекла је Грбићева.

 

До сада одабрани градови

2019: Матера (Италија) и Пловдив (Бугарска)

2020: Ријека (Хрватска ) и Галвеј (Ирска)

2021: Елефсина (Грчка), Тимисоара (Румунија) и Нови Сад (Србија, земља кандидат за чланство у ЕУ)

2022: Каунас (Литванија) и Еш-Сур-Алзет (Луксембург)

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана