Бањалука се убрзано развија

Весна Поповић
Бањалука се убрзано развија

Бањалука - Бањалука је град који се динамично развија, пуно радимо на развоју инфраструктуре, али и на унапређењу духовних вриједности и сигуран сам да има перспективу да у њему грађани могу добро да живе, рекао је јуче градоначелник Игор Радојичић на обиљежавању Спасовдана, крсне славе града и Саборног храма Христа Спаситеља.

Радојичић је честитао Спасовдан Бањалучанима, као и пријатељским градовима Источном Сарајеву и Београду.

- Симболика је да Спасовдан прослављају ова три града, која су битна за РС, Србију и српски народ -  рекао је Радојичић.

Истакао је да Бањалука од славе до славе може да покаже шта је у граду урађено.

- Настојимо да учинимо све што је потребно да Бањалука буде мјесто за бољи и пријатнији живот  грађана.  С једне стране то су бројни послови на комуналној инфраструктури у свим дијеловима града. Такође, радимо и на духовној надоградњи - казао је Радојичић.

Свету архијерејску литургију у Храму Христа Спаситеља служили су владика бањалучки Јефрем, те епископи средњозападноамерички Лонгин и канадски Митрофан.

- Патријарх Павле је често говорио да се обичаја треба држати и поштовати их, али они нас сами по себи неће спасити. Оно што ће нас спасити је жива вјера, јака вјера у Бога - поручио је епископ Лонгин окупљеним грађанима.

Након литургије, освештано је славско жито и колач, а потом је око храма прошла свечана литија. У литији су, осим градског руководства, учествовали и предсједник РС Милорад Додик, основци, фолклораши, чланови Српског пјевачког друштва “Јединство”, припадници Оружаних снага БиХ, спортисти и други грађани. Предсједник Скупштине града Зоран Талић казао је да је овогодишњи Спасовдан посебно свечан, те да се обиљежава уз пригодна културна и спортска дешавања. Међу бројним грађанима прослави је присуствовала и Ивана Макарић и њен син Николај, која је рекла да је важно да чувамо традицију и вјеру. 

Милорад Додик: Савремени европски град

Предсједник РС Милорад Додик истакао је да Бањалука као административни, привредни, универзитетски и културни центар РС носи обиљежја савременог европског града који га чине привлачним мјестом за живот и рад, нарочито младих и образованих људи. Додик је пожелио да градоначелник са сарадницима, партнерима, грађанима и свим људима добре воље прослави Спасовдан у радости, добром здрављу и заједништву, у складу са традицијом и обичајима.

Недељко Чубриловић: Важна традиција и обичаји

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић је  изразио увјерење да ће Бањалука наставити да обиљежава Спасовдан као градску славу. Чубриловић је подсјетио да у једном периоду то није био случај.

- Задовољан сам што су власти Бањалуке са Српском православном црквом посветиле пажњу овом дану, јер град то и заслужује - истакао је Чубриловић.

Жељка Цвијановић: Град нових идеја

Предсједник Владе РС Жељка Цвијановић честитала је градоначелнику, предсједнику Скупштине, одборницима и грађанима Спасовдан, истичући да се Бањалука успјешно развија, остварује нове идеје и снажне иницијативе.

- Искрено вјерујем да ће, као политички, административни, финансијски, културни и образовни центар РС, Бањалука напредовати на свим пољима, као отворен и пријатељски град - навела је Цвијановићева у честитки.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана