Бањалука помогла набавку помагала прилагођених за слијепа лица

ATV
Бањалука помогла набавку помагала прилагођених за слијепа лица

Бањалука – Начелница Одјељења за културу, туризам и социјалну политику Наталија Тривић, уручила је помагала прилагођена за слијепа и слабовидна лица члановима Градске организације слијепих Бања Лука.

Ово удружење, уз помоћ Града, набавило је одређена помагала, која су данас и подијељена њиховим члановима.

 
“Град је изашао у сусрет овој популацији и подржао набавку помагала, која ће им олакшати функционисање у свакодневним животним ситуацијама”, казала је Тривићева.

Како су навели из Градске организације слијепих Бања Лука, ријеч је о говорним тлакомјерима и топломјерима, затим говорној кухињској ваги и ваги за тјелесну тежину, брајевим и говорним ручним сатовима, посудицама и кашикама у сврху одређивања мјере у кухињи, говорним привјесцима и другим тифлотехничким помагалима.

Ова помагала уручена су у оквиру конференције под називом “Самосталност слијепих уз кориштење савремених помагала” која је одражана у простору Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Републике Српске.

Током данашње конференције било је ријечи о набавци и дистрибуцији тренутно доступних помагала, о законској регулативи из ове области у Републици Српској као и анимирању слијепих лица за кориштење пса водича, те је изнесена идеја о отварању специјализоване трговине која би се бавила набавком и дистрибуцијом помагала за ова лица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана