Бањалука добила пејзажног архитекту

Срна
Бањалука добила пејзажног архитекту

Бањалука - Доцент доктор Огњен Шукало са бањалучког Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета први је пејзажни архитекта у Бањалуци кога је данас именовао и представио градоначелник Игор Радојичић.

Радојичић је рекао да ће Шукало, који долази из невладиног сектора, бити близак сарадник и помоћник градског архитекте Ивана Рашковића.

Он је рекао и да је Шукало познат у невладином сектору по критикама одређених рјешења у граду.

“Желимо показати и отвореност према невладином и стручном сектору, као кад смо бирали градског архитекту, то није био предмет било каквих страначких договарања, већ питање струке”, нагласио је Радојичић на конференцији за новинаре у Градској управи.

Он је истакао да су пејзажни и градски архитекта концептуално, стратешко и дугорочно промишљање које се односи на наредних 10 и више година.

Шукало је рекао да сада има прилику да измијени све што је критиковао у Бањалуци, те најавио да ће бити отворен за сарадњу са јавношћу и транспарентан у изражавању ставова, чак и када се не буду поклапали са ставовима Градске управе.

“Задатак градског пејзажног архитекте посматрам много шире од простог уређења зелених површина и дрвореда у ужем центру града. Посматрам га као много ширу екологију града”, рекао је Шукало.

Он је навео да је његова улога савјетодавна, али не да сједи у кабинету градоначелника, већ да координише велики број појединаца и институција.

Градски архитекта Иван Рашковић рекао је да је данас направљен важан корак у проширењу тима који се бави развојем града.

“То је напредна одлука. Град Бањалука спада у градове са наглашеном еколошком димензијом”, истакао је Рашковић.

Именовање градског и пејзажног архитекте предвиђено је програмом градоначелника Радојичића под називом “Бањалука 2025”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана