Бањалука добија видео надзор, 325 камера на 105 локација

ATV
Бањалука добија видео надзор, 325 камера на 105 локација

Триста двадесет пет камера биће постављено на сто пет локација у Бањалуци. Бањалучки тргови, паркови, мостови улице, раскрснице, паркинзи, спортски објекти наћи ће се под видео надзором. А све то због боље безбједности, у граду.

Први човјек Бањалуке поручује да је већ стотину камера постављено, наставак каже зависи од новца. Али како каже ријеч је о пројекту који захтијева много посла.

“То је обиман пројекат јер се ради о великом броју локација ради се о великим финансијским средствима па до свих других захтјева укључујући рецимо телекомуникационе капацитете за квалитетан пренос података од камера према центрима, што све изискује трошкове”, каже Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке.

Дио тих трошкова сносиће и Влада Републике Српске а коштаће нешто више од 450 000 марака плус ПДВ. Осим камера, набављају се и сервери, софтвер за обраду видео записа, рачунари, монитори, радне станице као и друга опрема која је намијења за надзор, управљање и чување снимака. Из Мупа поручују видео надзором се жели прије свега постићи превентивна заштита грађана и њихове имовине али побољшати борба против криминала, тероризма и свих других облика нарушавања безбједности, јавног реда и мира.

“Пројекат је већ у некој завршној фази и ускоро би требало да кренемо са инсталирањем тих камера и увезивањем у систем, свакако ће то допринијети у Бањалуци једној превентиви али такође и могућности да истражујемо кривична дјела која се десе на територији града”, каже Драган Лукач министар унутрашњих послова.

Осим Бањалуке под будним оком камере наћи ће се још 33 општине у Републици Српској. А постављање видео надзора у Источном Сарајеву је у току.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана