Banjaluka bogatija za 23 mala stanovnika

Aleksandar Stojanović
Banjaluka bogatija za 23 mala stanovnika

Banjaluka - Pravi bebi-bum je zavladao u Univerzitetskom kliničkom centru RS, gdje su u roku od 24 časa na svijet došle 23 bebe, čime je oboren dugogodišnji rekord u ovom porodilištu.

Iz Klinike za ginekologiju i akušerstvo stigle su vijesti koje su, pored roditelja i njihovih najbližih, obradovale Banjalučane, podsjetivši ih na neka prošla vremena.

Plač beba, radost roditelja i rodbine, te zadovoljstvo medicinara jučerašnja je slika iz banjalučkog porodilišta.

Uigran tim uspio je sve da obavi bez problema, pa su u periodu od 24 časa obavljena 22 poroda, od čega 17 prirodnih i pet poroda putem carskog reza. Jedna trudnoća je bila blizanačka, a dvostruki razlog za sreću imala je najstarija među porodiljama koja ima 49 godina.

Zanimljivo je da najmlađa porodilja još nije punoljetna, pa se ulozi majke ostvarila u 17. godini. Kako su rekli iz Klinike za ginekologiju i akušerstvo, sve je prošlo u redu, te su bebe i mame zdrave i adekvatno zbrinute.

Ljekar Cvjetin Lazukić u svakom mjesecu ima jedan dan u kojem bilježi više od 15 poroda, pa je tako u avgustu bilo 20 poroda, kada je rođena 21 beba. On je rekao da dežurnu ekipu čine tri ginekologa i dvije smjene babica.

- To je puno posla jer, pored porodilišta, imamo i operacione sale, gdje svakodnevno bude desetak operacija. Ako se ima u vidu da jedan porod može da potraje i od deset do 15 časova, to je zaista ogroman posao - rekao je Lazukić.

Prema njegovim riječima, pored radosti roditelja, dani kao što je ovaj donose veliku radost i medicinskom osoblju.

- Klinika za ginekologiju je, kako mi medicinari kažemo, izvor života. Uz radost koju donesemo majkama i rodbini na neki način ostajemo sa najbližima prijatelji kao neko ko je bio uz njih u najvažnijem trenutku - dodaje Lazukić.

Slučaj kao što je jučerašnji posljednji put je zabilježen u julu 2015. godine, kada su takođe bila 22 poroda. Rekord kada je u pitanju broj beba rođenih za 24 časa u Banjaluci u 2015. godini oboren je 4. avgusta, kada je svjetlost dana ugledalo 20 novorođenčadi, a 2016. godine najbolji “rezultat” postavljen je 16. jula, kada je na svijet došlo 18 mališana. U 2017. je bilo 20 rođenih beba u jednom danu, i to u februaru.

Međutim, ostaće upamćen i jedan neslavan rekord, kada 4. juna prošle nije rođena nijedna beba.

Pored radosnih vijesti iz banjalučkog porodilišta, radosne vijesti stižu iz čitave Republike Srpske. Od ponedjeljka do utorka u ostalim gradovima rođeno je 18 beba, od čega sedam u Doboju, tri u Prijedoru, po dvije bebe u Bijeljini, Gradišci i Zvorniku, te po jedna u Trebinju i Istočnom Sarajevu.

Podrška natalitetu

Od 1. januara ove godine na snagu je stupio novi Zakon o dječjoj zaštiti, koji predviđa pravo na materinski dodatak za nezaposlene porodilje u iznosu od 405 KM.

Nezaposlene majke ovaj dodatak mogu primati 12, odnosno 18 mjeseci za blizance i treće dijete i ovo pravo mogu da ostvare sve majke koje su nezaposlene, bez obzira na materijalno stanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana