Бањалука: Највећа улагања у дворане и позорнице

Весна Поповић
Бањалука: Највећа улагања у дворане и позорнице

Бањалука - Улагање у градњу инфраструктуре која ће се користити за културна дешавања, те садржаје у којима ће учествовати што већи број људи и реорганизација установа културе су само неки од циљева који су дефинисани десетогодишњом Стратегијом развоја културе у Бањалуци.

Овај документ јуче су разматрали одборници Скупштине града, а градоначелник Игор Радојичић је рекао да се стратегијом добија јасна траса развоја ове области.

- Ријеч је о иновативном документу који представља увод и предуслов за апликацију града за Европску престоницу културе - рекао је Радојичић. Навео је да ће се највећа улагања односити на инфраструктуру.

- Сигурно највећи пројекат биће мултифункционална конгресна, конференцијска и концертна дворана. Вриједност тог пројекта, заједно са хотелом високе категорије, износи између 40 и 50 милиона КМ. Усвојили смо регулациони план и одређена је локација за тај објекат. На јесен ћемо ићи на међународни конкурс за идејно рјешење. Након тога можемо тражити средства - рекао је Радојичић и додао да је неопходна и реорганизација установа културе.

Одборници су разматрали и одлуку о оснивању форума за безбједност грађана.

- Планиран је као савјетодавни орган који би представљао  облик комуникације и сарадње грађана са другим институцијама на питању безбједности. Циљ је да се повежу грађани, школе, удружења, разне институције и полиција. План је да разговарају и предлажу шта је потребно у области безбједности - навео је Радојичић. На питање колико је формирање форума повезано са случајем Давида Драгичевића, Радојичић је рекао да је несумњиво да је интересовање грађана за безбједност порасло и да се у једном периоду осјећала и повећана забринутост грађана за ту област.

Одборник СНСД-а Снежана Кутлешић-Стевић казала је да је Стратегија развоја културе озбиљно урађена, са јасним циљевима које треба реализовати.

- Она је увод за апликацију града за Европску престоницу културе и сигурна сам да ће ова стратегија ићи у корак са Акционим планом за културу - навела је Кутлешић-Стевић.

Одборник НДП-а Мирна Савић-Бањац рекла је да је формирање Стратегије развоја културе потребно Бањалуци.

  • Бањалука и РС немају капацитет ни жељу да издвоје новац који је потребан за реализацију ове стратегије - казала је она.

Јаћимовић увриједио Станаревића

На сједници је дошло до инцидента који је изазвао одборник “Слободе” Миленко Јаћимовић увредом на рачун начелника Одјељења за просторно уређење Слободана Станаревића. Послије одговора Станаревића на излагање Јаћимовића за ријеч се поново јавио одборник “Слободе”.

- Ја сам одборник којег је изабрао народ, а он је фукара која је овдје дошла - казао је Јаћимовић прије него што му је због увредљивог рјечника одузета ријеч, а Станаревић напустио салу. Станаревић нам је потврдио да се вратио на засједање. Јаћимовић је рекао да је указао на проблем код измјена регулационог плана који предвиђа градњу објекта поред школе “Доситеј Обрадовић” који би био за два спрата виши.

- Станаревић је био дрзак, вријеђао је. Нисам могао ћутати и зато сам тако одговорио - казао је Јаћимовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана