“Бањалучка зима” мамац за туристе

Александар Стојановић
“Бањалучка зима” мамац за туристе

Бањалука - Након успјешне љетне туристичке сезоне и рекордног броја туриста у граду на Врбасу, у Туристичкој организацији се надају да ће овогодишња “Бањалучка зима” привући још већи број страних гостију.

Из ТОБЛ-а поручују да нас у зимској сезони очекује богат програм, чија ће круна бити велики новогодишњи концерти популарних пјевача Хариса Џиновића, Жељка Самарџића, Жељка Јоксимовића, те Николе Роквића, који ће публику забављати на крају старе и почетку нове године.

Бањалучани, али и сви они који посјете овај град, моћи ће да уживају у богатом програму који почиње од 15. децембра и ове године је предвиђен на пет локација. Грађани и туристи, који се ове године очекују у великом броју, имаће прилику да посјете атрактивне туристичке садржаје у парку “Младен Стојановић”, парку “Петар Кочић”, на Тргу Крајине, платоу испред Музеја савремене умјетности и у “паркићу” код Народног позоришта РС.

Директорица Туристичке организације Бањалука (ТОБЛ) Ирена Радојевић каже да позитивни резултати, рекордан број туриста и богат садржај у љетној сезони дају вјетар у леђа и право да можемо рећи да Бањалука постаје атрактивна туристичка локација. Она је додала да су неповољни временски услови у љетном периоду знатно утицали на то да број долазака и ноћења туриста не буде већи, али и поред тога љетна сезона се може оцијенити успјешном.

- Након анализе свих података задовољни смо бројем долазака и ноћења туриста, али исто тако и догађајима које смо понудили, не само туристима него и нашим суграђанима - закључила је Радојевићева.

Анализирајући податке Завода за статистику РС у првих осам мјесеци забиљежен је раст броја долазака туриста за око четири одсто и већи број ноћења за 3,47 процената у односу на исти период прошле године.

Манифестације као што су “Демофест” и “Фреш вејв фестивал” испрофилисале су се као значајан сегмент туристичке понуде, а за вријеме њиховог одржавања примијећен је већи број туриста.

- Оно на шта су сви поносни је долазак ирске авио-компаније “Рајанер” и отварање три авио-линије према Бриселу, Мемингему и Стокхолму, за које су сигурни да ће допринијети повећању броју туриста током зимских мјесеци - кажу у ТОБЛ-у.

Бањалука из године у годину има све богатију туристичку понуду, а од ове године то су туристички мини-бус за Бањ брдо, телескоп постављен на истој локацији, те разни садржаји који су организовани током “Љета на Врбасу”.

Начелница Одјељења за културу, туризам и социјалну политику Наталија Тривић раније је казала да се, организацијом манифестације “Бањалучка зима” намјерава креирати атрактиван садржај, с циљем привлачења што већег броја туриста у град на Врбасу.

- Са овом манифестацијом у рукама имамо добру понуду и атрактиван туристички програм, а сигурни смо да ће нам у тим настојањима помоћи и најављено отварање нових авио-линија са бањалучког аеродрома - навела је Тривићева.

“Прољеће у Бањалуци”

Манифестација “Прољеће у Бањалуци”, која је трајала 45 дана, донијела је граду значајан раст броја туриста, док је промет у угоститељским објектима и хотелима повећан за 1,9 милиона КМ у односу на исти период прошле године.

- Према подацима Пореске управе, у априлу и мају забиљежено је 1,9 милиона КМ промета више у односу на исти период лани. Ове цифре су најбољи доказ оправданости улагања у манифестације попут ове и показатељ за будућност - казао је раније градоначелник Игор Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана