Бањалучани удишу ваздух прве класе

Александар Стојановић
Бањалучани удишу ваздух прве класе

Бањалука - Бањалука је један од ријетких великих градова у БиХ који у континуитету нема проблема са квалитетом ваздуха, показују расположиви подаци.

Према подацима о квалитету, а које редовно и на дневном нивоу ажурирају на интернет страници Градске управе, Бањалучани готово цијели децембар удишу ваздух прве класе, чиме не могу да се похвале становници Сарајева, Зенице и Тузле.

Подаци са портала зрак.екоакција.орг преузети у петак у 12 часова показују да је ваздух у Сарајеву и Илијашу толико лош да је опасан за здравље људи.

- Озбиљне посљедице могуће су за цјелокупно становништво. Током боравка изван просторија треба избјегавати било какве напоре. Најугроженије категорије становништва - труднице, старе особе и дјеца, особе с респираторним и срчаним проблемима морале би остати у затвореном - упозоравају на овом порталу.

Ситуација није боља ни у Тузли, Зеници и Лукавцу, гдје је квалитет ваздуха оцијењен као врло нездрав. Поређења ради у Бањалуци је у четвртак измјерена концентрација ПМ 10 честица од 44,81 микрограм по метру кубном, што је 13 пута мање него у Сарајеву, а шест пута мање него у Зеници.

Лебдеће честице мање од десет микрометра (ПМ 10) људи удишу заједно са ваздухом и продиру дубоко у плућа. На тај начин многе хемикалије опасне по људско здравље се преносе до унутрашњих органа, узрокујући широк низ обољења од којих нека завршавају и смрћу.

Када су у питању ПМ 2,5 честице подаци показују да је највећа концентрација забиљежена у Тузли, а износила је 268 микрограма по метру кубном, што је готово десет пута више него у највећем граду Републике Српске, гдје су у четвртак измјерена 27,72 микрограма.

Посљедња анализа градског Одјељења за комуналне послове показује да је квалитет ваздуха у Бањалуци током новембра био шест пута бољи него у истом мјесецу 2016. године, када је највећи град у Републици Српској гријање добијао из старе топлане која је користила мазут.

Како је наведено у закључку, преласком на биомасу, а што је еколошки прихватљивији енергент, знатно се повећао квалитет ваздуха. Испоручилац топлотне енергије у Бањалуци је предузеће “Еко-топлане”.

БиХ је прва земља у Европи по броју смртних случајева због загађења ваздуха, а у цијелом свијету заузима друго мјесто, одмах након Сјеверне Кореје. Поређења ради, у Њемачкој је број смртних случајева изазваних загађеношћу ваздуха на 100.000 становника 32,5, а у БиХ 230,6.

Једноставном математиком може се израчунати да у БиХ годишње, због посљедица загађења ваздуха, умре око 8.000 становника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана