Бањалучани о почетку гријне сезоне: Коначна оцјена на прољеће

nezavisne.com
Бањалучани о почетку гријне сезоне: Коначна оцјена на прољеће

Бањалука - Гријна сезона у Бањалуци почела је прије неколико дана, а грађани, у зависности од насеља, имају различита искуства и мишљења по питању његовог квалитета.

Једни тврде да су задовољни, други кажу да се још нису огријали, док они трећи поручују како је још о свему рано говорити и да ће свој суд дати на крају сезоне.

Из предузећа "Еко-топлане" позивају на стрпљење јер, како поручују, преко ноћи се не могу ријешити проблеми који су се гомилали деценијама уназад.

Душанка М. из Улице Федерика Гарсије Лорке у насељу Центар 2 каже како је у њеној згради гријање традиционално добро, што не може да тврди и за своје комшије.

Татјана Видовић, која живи у насељу Центар 1, тачније у Улици Николе Пашића, каже како у стану никад није вруће, али ни хладно.

"Боравак у стану је засад пријатан. Хладни дани тек долазе па ћемо видјети шта ће бити", казала нам је она.

У Београдској улици у насељу Борик мјештани тврде како им је веома хладно, а да су радијатори у најбољем случају млаки.

Када су Старчевица и Кочићев вијенац у питању, они грађани с којима смо разговарали кратко су нам рекли како је ситуација пуно боља од када су спојени на рејонске котловнице те да и ове зиме не очекују проблеме.

У "Еко-топланама" кажу како је топлификациона мрежа стара преко 45 година те да су поједини дијелови у лошем стању, тако да су кварови који су регистровани на појединим дијеловима мреже након пуштања гријања уобичајени за почетак сезоне и дешавали су се и претходних година.

"У свим насељима која су покривена топлификационом мрежом, почетком сезоне пуштено је гријање, а чињеница је да због наведених разлога поједини објекти у неким насељима нису имали гријање", поручују они и додају како су све техничке екипе на терену и раде на оспособљавању мреже, због чега моле кориснике за разумијевање.

Кажу како им је пословни приоритет да се уз ново постројење у што већем проценту концентришу на смањење губитка топлотне енергије кроз дистрибутивну мрежу. Како оцјењују, то неће бити лак нити једноставан посао.

"Неки дијелови нису реконструисани и није улагано у њих од када су први пут стављени у функцију. Због свега наведеног, сигурно је да ће губитака бити и даље, али ћемо се трудити да будемо у директној комуникацији с корисницима и да што прије тражимо рјешења за проблеме који настану", поручују из бањалучког предузећа "Еко-топлане".

Иначе, ове године, осим послова који обухватају редовне ремонте производних постројења на биомасу - новог објекта "Еко-топлана", погона на Старчевици и Кочићевом вијенцу, као и котлова на мазут, рађена је и санација дистрибутивне мреже.

"Сва наведена производна постројења су већ почетком сезоне била пуштена у рад, како би се сви радни параметри потврдили и ускладили на правилан начин, што је дефинисано и Уговором о стратешком партнерству. До сада је завршен ремонт свих подстаница које су у систему одржавања, а замијењени су разводни електроормари с комплетном опремом у десет подстаница. Такође, вршено је и испитивање појединих траса на водопропусност, утврђена су оштећења и констатовани губици, те је извршена поправка цјевовода. Овим интервенцијама су превентивно избјегнути кварови и прекиди у снабдијевању корисника у току гријне сезоне на најкритичнијим мјестима", кажу у "Топлани".

Прије почетка гријне сезоне санирана је и главна вреловодна пумпна станица. Омогућено је потпуно одвајање сваког магистралног вреловода од система на безбједан начин, како би се омогућило правовремено откривање и отклањање кварова на дистрибутивној мрежи.

Све ово се, како поручују, ради како би грађани имали оптималну температуру у својим стамбеним јединицама, што није лак ни једноставан посао.

"Требаће времена да се дистрибутивна мрежа доведе у такво стање, али 'Еко-топлане' континуирано раде, стално су у контакту с корисницима и на терену", закључују они.

Када су планови у питању, у овој години најављена је и модернизација дијела топлотних подстаница, а укупна вриједност инвестиције је око 1,5 милиона КМ.

Када је ријеч о енергенту, дрвни сортимент за сезону гријања 2018/19. набавља се у складу с планираном динамиком, а до сада је обезбијеђено више од 85 одсто потребног енергента. Цијене гријања остају исте и није планирано њихово повећање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана