Arhitektonska rugla pod zaštitom zakona

nezavisne.com
Arhitektonska rugla pod zaštitom zakona

Banjaluka - Ni grad Banjaluka ni resorno ministarstvo nemaju adekvatno rješenje za građevinske objekte koji su investitori iz sebi znanih razloga ostavili nedovršenim pa sada predstavljaju svojevrsno arhitektonsko ruglo, koje decenijama kvari i narušava izgled cijele sredine.

Jedan takav koji već dvije godine kvari izgled naselja Lazarevo započet je na raskršću Ulice knjaza Miloša i Bulevara Milutina Milankovića.  

Investitor “Jupiter invest” u martu 2017. započeo je izgradnju stambeno-poslovnog objekta, a kao rok za završetak radova navodi se jun 2018. godine.

Međutim, nakon samo nekoliko mjeseci posao se naprasno obustavlja, a radnici i mašine napuštaju gradilište i iza sebe ostavljaju gomilu betona i armature koja nema nikakvu svrhu.

Zašto su radovi stali, nismo uspjeli saznati, jer nam se na nekoliko brojeva koje smo pozvali niko nije javio.

Ovo je samo jedan od brojnih primjera koji se mogu naći po cijelom gradu. Banjalučanima je daleko poznatiji slučaj nedovršenog dijela hotela “Palas” u centru grada, koji decenijama kvari sliku Banjaluke.

U banjalučkoj Gradskoj upravi kažu kako su im ruke vezane, jer  Zakonom o uređenju prostora i građenju nije definisan rok u kojem investitor mora završiti izgradnju objekta za koji je izdata građevinska dozvola pa tako ni Urbanističko-građevinska inspekcija ne može reagovati.

Kako kažu, ovakvi slučajevi stvaraju velike probleme ne samo inspekciji, već i građanima.

“Pojedini objekti stoje nezavršeni po nekoliko decenija, a investitoru zakon nije propisao do kada je dužan da završi objekat, te slijedom navedenog ni Urbanističko-građevinska inspekcija nema osnov za preduzimanje mjera protiv investitora. Nadalje, gradilište mora biti ograđeno radi sprečavanja nekontrolisanog pristupa, a ukoliko dođe do prekida izvođenja radova, izvođač je dužan osigurati okolinu i objekat koji gradi. Zbog toga smo više puta ukazivali na ovaj problem jer još ima takvih građevina. Možda je jedna od najpoznatijih započeti hotel u centru grada, gdje smo na razne načine pokušavali pronaći rješenje kako bi investitor uredio ovaj prostor”, kazali su nam u Gradskoj upravi.

U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske kažu kako nisu u planu zakonske izmjene.  

“Mi Zakonom o uređenju prostora i građenju ne možemo definisati rok, jer bi došli u koliziju s nizom drugih zakona koji nisu u našoj nadležnosti”, kazali su nam kratko oni.

Inače, Zakon o uređenju prostora i građenju, iako nije propisao rok za završetak radova, odredio je rok za njihov početak. Naime, njime je propisano da građevinska dozvola prestaje da važi ako se s izgradnjom objekta za koji je izdata ne počne  u roku od tri godine od dana kada je građevinska dozvola postala izvršna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana