Алеја матураната ускоро украс Лазарева

Дејана Братић
Алеја матураната ускоро украс Лазарева

Бањалука - Вриједни ученици завршних разреда средњих школа наредне седмице засадиће алеју матураната, и то у насељу Лазарево у склопу акције “Зелени град”. Тако ће млади у сарадњи са Градском управом наставити да уљепшавају град јер је лани засађена прва алеја овог типа на простору код тврђаве Кастел.

Ове године планирано је да учествују ђаци укупно 114 одјељења средњих школа.

- Сваки разред засадиће једну садницу и тако ћемо формирати нови дрворед, чиме ће настати друга алеја матураната. У сарадњи са градским пејзажним архитектом и Одјељењем за просторно уређење за нову алеју одабрали смо локацију у Лазареву, улицу Бранка Поповића, коју ће красити саднице дрвећа - казали су из Одјељења за комуналне послове.

Прва алеја матураната формирана је прошле године у непосредној близини тврђаве Кастел, гдје је засађено 105 садница кестена. Иницијатор акције садње дрвећа и покретач идеје била је Угоститељско-трговинско-туристичка школа, а подржале су је све средње школе у граду као и Градска управа.

- Бањалука је град зеленила. Зеленило припада свима нама и дужни смо да га чувамо и заштитимо - казали су из ресорног одјељења.

У Угоститељско-трговинско-туристичкој школи казали су да су поносни на своје ученике и професора Предрага Тошића који су заједно осмислили ову акцију.

- С обзиром на то да је ово друга година да се организује акција, надамо се да ће овако нешто заживјети и убудуће. Лијепо је да град има алеје, макар то биле алеје матураната. Срећни смо и поносни што нам је Градска управа пружила подршку и препознала нашу племениту идеју - рекла је помоћница директора ове школе Маја Вулета.

Додала је да су сви од почетка били одушевљени овом идејом и иницијативом професора Тошића и ученика.

- Поносни смо што ћемо бити запамћени као неко ко је започео ову дивну акцију - казала је Вулета.

У Одјељењу за комуналне послове истакли су да је прошле јесени у оквиру велике акције широм града засађено око 1.000 садница.

- Желимо да наш град буде што пријатније и угодније мјесто за живот, а да би он то био, сви заједно треба да радимо на томе - казали су у овом одјељењу.

Орезивање стабала

У градским дрворедима ради се на орезивању стабала и подизању крошњи по захтјевима грађана.

- Упоредо с тим биће уљепшане и зелене површине у граду. С првим знацима буђења вегетације засадићемо у парковима више хиљада садница јединственог тулипана, нарциса и висибаба - рекли су у Одјељењу за комуналне послове.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана