Aleja Svetog Save tri dana bez vozila

Vesna Popović
Aleja Svetog Save tri dana bez vozila

Banjaluka - Zbog završnih radova na kružnom toku u Aleji Svetog Save biće obustavljen saobraćaj od zgrade Narodnog pozorišta RS do zgrade Osnovnog suda.

U Gradskoj upravi su rekli da zabrana za saobraćaj vozila počinje danas u osam časova te da će trajati do subote u 18 časova.

- Saobraćaj će biti obustavljen u Aleji Svetog Save, na dijelu od ulice Nikole Pašića do ulice Kralja Petra Prvog Karađorđevića, kao i u dijelu ulice Vase Pelagića koji ide prema gradilištu. Razlog za obustavu saobraćaja je asfaltiranje kružne raskrsnice u Aleji Svetog Save kod zgrade Osnovnog suda - rekli su u Gradskoj upravi.

Naglasili su da će za vrijeme obustave saobraćaja doći do izmjene trasa autobuskih linija koje saobraćaju tim dijelom grada.

-  Autobusi će iz Gundulićeve ulice produžavati pravo ka ulici Olimpijskih pobjednika, zatim će ići ulicom Olimpijskih pobjednika do ulice Kralja Petra Prvog Karađorđevića i dalje postojećom trasom - rekli su u Gradskoj upravi.

Podsjetili su da je izgradnja ove kružne raskrsnice počela 5. jula.

- Radovi će biti završeni prije roka, koji je bio 60 dana - naglasili su u Gradskoj upravi.

Za izgradnju ove kružne raskrsnice grad je angažovao preduzeće “Građenje Đurić”, a vrijednost investicije je 217.000 KM.

Predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Milenko Jaćimović smatra da se za vrijeme trajanja zabrane mogu očekivati velike saobraćajne gužve u centru grada.

- Saobraćaj se do sada odvijao naizmjenično i bilo je dosta zastoja i problema, posebno za veća vozila koja su tuda prolazila, na primjer dostavna vozila. Stupanjem na snagu te obustave situacija će biti znatno gora jer su u pitanju dva radna dana i subota i saobraćajnica koja je žila kucavica grada. To je najradikalniji potez kada je u pitanju gradnja saobraćajnica i ne znam zašto je potrebno da toliko dugo traje obustava saobraćaja - rekao je Jaćimović.

Dodao je da će zbog toga ulice Olimpijskih pobjednika i Kralja Petra Prvog Karađorđevića biti značajno opterećene.

Propisi i pješaci

Milenko Jaćimović je rekao da kružni tokovi ubrzavaju protok saobraćaja i do pet puta te da bi to trebalo da bude slučaj i u Aleji Svetog Save.

- Pošto se nalaze blizu jedan drugog, može se javiti problem nepoštovanja saobraćajnih propisa, posebno prvenstva prolaza, kao što imamo slučajeve na drugim kružnim tokovima. Osim toga, njihova namjena će imati punu funkciju pod uslovom da u toku radova kvalitetno bude riješen prelaz pješaka - rekao je Jaćimović.

Drugi kružni tok

Pored kružnog toka kod zgrade Osnovnog suda u Aleji Svetog Save, u toku je gradnja još jednog, nedaleko od prve lokacije. Radovi na raskrsnici kod Adiko banke počeli su 25. jula, a rok za okončanje gradnje je 60 dana. Vrijednost ugovorenih radova je 260.000 KM. Plan gradskih vlasti je da izgradnjom ovih dviju kružnih raskrsnica bude ubrzan protok saobraćaja na toj dionici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana