Aleja Svetog Save dobija dva kružna toka

Vesna Popović
Aleja Svetog Save dobija dva kružna toka

Banjaluka - Izgradnja dva kružna toka u Aleji Svetog Save bi trebalo da počne uskoro zahvaljujući čemu će po okončanju radova na potezu od Narodnog pozorišta RS prema studentskom kampusu velike saobraćajne gužve postati prošlost.

Riječ je o raskrsnicama koje se nalaze na spoju sa Gundulićevom te ulicom Vase Pelagića i Vladike Platona, za šta će iz gradske kase biti izdvojeno oko 480.000 KM.

U Odjeljenju za saobraćaj i puteve rekli su da su za obje raskrsnice u toku pripreme za potpisivanje ugovora, nakon čega će početi i radovi.

- Kako bi ovi radovi prouzrokovali što manje gužve u saobraćaju, planirano je da se prvo gradi jedna kružna raskrsnica, a kada radovi budu pri kraju da počne gradnja druge. Plan je da se građevinski radovi izvode ljeti, kada je saobraćaj manjeg intenziteta - rekli su u odjeljenju.

Dodali su da je raskrsnica na spoju Aleje Svetog Save i Gundulićeve važna tačka u gradskoj saobraćajnoj mreži.

- S jedne strane, nalazi se na poprečnoj vezi istočnog i zapadnog tranzita, dok se sa druge tu ukrštaju vozila koja dolaze iz pravca Starčevice i Venecija mosta. Analize su pokazale da će rekonstrukcija ove raskrsnice u kružni tok dovesti do bržeg odvijanja saobraćaja - rekli su u odjeljenju.

Kazali su da je na ovom potezu planirano i izmještanje pojedinih autobuskih stajališta.

- Predviđeno je da stajalište iz smjera Venecija mosta bude izmješteno iz Gundulićeve ulice u Aleju Svetog Save i da na novoj lokaciji bude napravljeno proširenje za zaustavljanje vozila. Na stajalištu kod hotela “Krajina” će takođe biti urađeno veće proširenje. Poslije tih radova na obje lokacije autobus koji prima i ispušta putnike biće van kolovoza i neće ometati saobraćajni tok, što se trenutno dešava - precizirali su u odjeljenju.

Rekli su da je putem tendera posao izgradnje ovog kružnog toka dodijeljen preduzeću “Kozaraputevi” te da je vrijednost radova procijenjena na 260.000 maraka.

Dodali su da će drugu raskrsnicu graditi preduzeće “Građenje Đurić” te da je njena vrijednost 217.000 maraka.

- I na ovoj raskrsnici, kod crkve Svete trojice, takođe će biti izgrađena kružna raskrsnica. Trotoar sa lijeve strane ulice Vase Pelagića će biti proširen, a najveći radovi biće s desne strane ukrštanja ulice Vase Pelagića s Alejom Svetog Save, gdje će biti neophodno pomjeriti stubove ulične rasvjete i semafor - precizirali su u odjeljenju.

Predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS Milenko Jaćimović rekao je da je ulica Vuka Karadžića sa nastavkom na Aleju Svetog Save saobraćajna žila kucavica u centralnom dijelu grada.

- Na tom potezu u 24 časa prođe najveći broj vozila i nove kružne raskrsnice će tu ubrzati saobraćaj - kazao je Jaćimović.

Upozorio je da će za vrijeme gradnje u tom dijelu grada doći do zagušenja u saobraćaju.

  • U tom periodu bi izvođači radova trebalo da bolje obezbijede gradilišta i dodatne ljude koji će usmjeravati saobraćaj - rekao je Jaćimović.

U planu još tri kružna toka

U Gradskoj upravi su naveli da bi uskoro trebalo da bude objavljen tender za izbor izvođača radova za gradnju treće kružne raskrsnice u ovoj godini na spoju ulica Isaije Mitrovića i Solunske, koja bi bila finansirana iz budžeta grada.

- Pored toga, u saradnji sa preduzećem “Putevi RS” ove godine je planirana izgradnja i kružnog toka na Laušu kod “Sirana”, te kod gradilišta tržnog centra “Delta” - istakli su iz Gradske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana