Алеја Светог Саве добија два кружна тока

Весна Поповић
Алеја Светог Саве добија два кружна тока

Бањалука - Изградња два кружна тока у Алеји Светог Саве би требало да почне ускоро захваљујући чему ће по окончању радова на потезу од Народног позоришта РС према студентском кампусу велике саобраћајне гужве постати прошлост.

Ријеч је о раскрсницама које се налазе на споју са Гундулићевом те улицом Васе Пелагића и Владике Платона, за шта ће из градске касе бити издвојено око 480.000 КМ.

У Одјељењу за саобраћај и путеве рекли су да су за обје раскрснице у току припреме за потписивање уговора, након чега ће почети и радови.

- Како би ови радови проузроковали што мање гужве у саобраћају, планирано је да се прво гради једна кружна раскрсница, а када радови буду при крају да почне градња друге. План је да се грађевински радови изводе љети, када је саобраћај мањег интензитета - рекли су у одјељењу.

Додали су да је раскрсница на споју Алеје Светог Саве и Гундулићеве важна тачка у градској саобраћајној мрежи.

- С једне стране, налази се на попречној вези источног и западног транзита, док се са друге ту укрштају возила која долазе из правца Старчевице и Венеција моста. Анализе су показале да ће реконструкција ове раскрснице у кружни ток довести до бржег одвијања саобраћаја - рекли су у одјељењу.

Казали су да је на овом потезу планирано и измјештање појединих аутобуских стајалишта.

- Предвиђено је да стајалиште из смјера Венеција моста буде измјештено из Гундулићеве улице у Алеју Светог Саве и да на новој локацији буде направљено проширење за заустављање возила. На стајалишту код хотела “Крајина” ће такође бити урађено веће проширење. Послије тих радова на обје локације аутобус који прима и испушта путнике биће ван коловоза и неће ометати саобраћајни ток, што се тренутно дешава - прецизирали су у одјељењу.

Рекли су да је путем тендера посао изградње овог кружног тока додијељен предузећу “Козарапутеви” те да је вриједност радова процијењена на 260.000 марака.

Додали су да ће другу раскрсницу градити предузеће “Грађење Ђурић” те да је њена вриједност 217.000 марака.

- И на овој раскрсници, код цркве Свете тројице, такође ће бити изграђена кружна раскрсница. Тротоар са лијеве стране улице Васе Пелагића ће бити проширен, а највећи радови биће с десне стране укрштања улице Васе Пелагића с Алејом Светог Саве, гдје ће бити неопходно помјерити стубове уличне расвјете и семафор - прецизирали су у одјељењу.

Предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја РС Миленко Јаћимовић рекао је да је улица Вука Караџића са наставком на Алеју Светог Саве саобраћајна жила куцавица у централном дијелу града.

- На том потезу у 24 часа прође највећи број возила и нове кружне раскрснице ће ту убрзати саобраћај - казао је Јаћимовић.

Упозорио је да ће за вријеме градње у том дијелу града доћи до загушења у саобраћају.

  • У том периоду би извођачи радова требало да боље обезбиједе градилишта и додатне људе који ће усмјеравати саобраћај - рекао је Јаћимовић.

У плану још три кружна тока

У Градској управи су навели да би ускоро требало да буде објављен тендер за избор извођача радова за градњу треће кружне раскрснице у овој години на споју улица Исаије Митровића и Солунске, која би била финансирана из буџета града.

- Поред тога, у сарадњи са предузећем “Путеви РС” ове године је планирана изградња и кружног тока на Лаушу код “Сирана”, те код градилишта тржног центра “Делта” - истакли су из Градске управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана