Акција Електрокрајине: Даваоци крви руше границе

Милош Васиљевић
Акција Електрокрајине: Даваоци крви руше границе

Бањалука - Актив добровољних давалаца крви предузећа "Електрокрајина" организовао је у петак традиционалну хуманитарну акцију у оквиру које су прикупљене 144 дозе ове драгоцјене течности.

Хуманим радницима овог предузећа придружила су се и братска удружења из Републике Српске и Србије, па су крв дали и радници из Крагујевца, Угљевика, Бијељине, Требиња Гацка и Вишеграда. Предсједник Актива "Електрокрајине" Вукашин Ћирић одушевљен је одзивом колега из фирме, али и одличном посјетом пријатеља из других градова, којима ни стотине километара нису биле препрека да покажу хуманост. Крв је дао 121 радник, а 23 су због хитних потреба ту учинили претходних дана у локалним заводима за трансфузију.

- Два пута годишње организујемо велике акције, у априлу и септембру. Имамо 430 чланова, а овај пут нам се придружило још десет хуманиста - рекао је Ћирић.

Радник "Електрокрајине" Веселин Савић 12. пут је даровао  крв, а тако ће бити све док га здравље служи.

- Ово је хуман чин, а лијепо дружење никада није изостало, па је тако било и овај пут - казао је Савић и додао да оваква окупљања враћају вјеру у боље сутра.

Његов колега Радован Станковић (54), није се ни тренутак двоумио да ли да се одазове акцији, а 28. пут је даровао крв.

- Два пута дајем крв сваке године, и у пензију кад одем и тада ћу то чинити. Нама то причињава задовољство, а некоме овим чином можемо да спасимо живот - казао је Станковић.

Снежана Аћимовић, која је са још четворо колега дошла је из Крагујевца, каже да им дуг пут који су прешли није био препрека да се одазову позиву пријатеља.

- Имали смо прилику и да се прошетамо лепом Бањалуком, тако да смо спојили лепо са корисним - казала је Снежана.

Најбројнији гости били су из УДДК "Гацко", који су даровали осам доза, а упркос огромној жељи два Гачанина, то нису могла да учине због здравствених потешкоћа. За њих добро дјело и чин солидарности не може бити далеко, па радо помажу онима којима је помоћ неопходна, а то чине и ван граница РС. Да ће тако бити и убудуће поручују Мирослав Хрго Вуковић који је драгоцјену течност дао 64 пута.

- Кренули смо из Гацка јутрос прије пет сати како бисмо стигли на вријеме. Ову акцију подржавамо већ трећу годину узастопно. Дио наших чланова су студенти, док су остали прешли више од 300 километара да би даровали најдрагоцјеније капи течности - казао је Вуковић.

Управа предузећа свесрдно подржава Актив добровољних давалаца крви и им велику подршку.

- Ово је најочитија и најплеменитија акција које се може провести у нашем друштвено одговорном пословању, а "Електрокрајина" поред основне дјелатности настоји и на друге начине помоћи широм друштвеној заједници - казао је портпарол "Електрокрајине" Предраг Клинцов.

Новинар "Гласа" дао крв

Раме уз раме са хуманистима који су стрпљиво чекали на ред да дарују драгоцјену течност био је и новинар "Гласа Српске". 

Овај Гачанин, који има тек 24 године, до сада је крв поклонио 15. пута, а због помисли да је можда некоме спасио живот то ће радо чинити и даље.

Посебно је поносан на чињеницу да многе његове земљаке краси црта доброчинства, што су показали масовним одзивом на акцију "Електрокрајине", због чега је и сам подржао ову хуману мисију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана